Viši naučni saradnik Istorijskog instituta dr Radenko Šćekić dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore




Viši naučni saradnik Istorijskog instituta dr Radenko Šćekić dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore

Mediji su odavno prestali da budu puki prenosioci informacija. Oni danas oblikuju mišljenje javnosti. U poslednjih nekoliko decenija medijski rat je postao znatno važniji od konvencionalnog rata. To mišljenje je iznio dr Radenko Šćekić, u knjizi „Mediji i Geopolitika“, koja je i bila jedan od razloga što je, na predlog Istorijskog instituta UCG,  imenovan za dobitnika  Priznanja Univerziteta Crne Gore (UCG) za postignute rezultate i doprinose razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Istorijskom institutu, u 2021. godini.

Urednik ovog drugog dopunjenog izdanja knjige, u okviru biblioteke Teorije medija,  u izdanju Medijske kulture, je prof. dr Ratko Božović. U njoj je data studija o odnosu medija i geopolitike, njihove međusobne povezanosti i upotrebe, odnosno studija sa mulstidisticiplinarnim pristupom složenim kategorijama kakve su informacija, prostor i vrijeme.

„Sagledava se upotreba medija kao moćnog sredstva u procesima političkog komuniciranja i složenih geopolitičkih kretanja sa aspekta i kroz prizmu istorije, kulture, psihologije, filozofije, sociologije, ekonomije, antropologije, defendologije“, objašnjava autor Šćekić.

Recenzenti knjige akademik Đorđe Borozan i prof. dr Čedomir Čupić, istakli su da “knjiga Mediji i geopolitika dr Radenka Šćekića predstavlja značajan prilog istraživanju uloge medija u savremenim društvima i uticaja medija na društvene i političke odnose. Ova studija je primjer sistematičnog i sveobuhvatnog pristupa odnosa medija kao sredstva u geopolitičke svrhe, posebno u rukama moćnih aktera u političkom životu planete. Posebna vrlina autorovog pristupa obradi upotrebe medija u geopolitičke svrhe jeste interdisciplinarnost.” Knjiga obiluje brojnim primjerima i izvorama i sadrži preko 1.000 fusnota na skoro 400 stranica.

Dr Šćekić je viši naučni saradnik u Istorijskom institutu UCG. Za nagradu ga je preporučilo i publikovanje osam naučnihImage članaka u međunarodnim i domaćim časopisima, među kojima dva u časopisu indeksiranom u WOS/Clarivate Analitics. U njima se bavio odnosom politike i medija u bivšim komunističkim državama kao i upotrebom informaciono-komunikacionih tehnologija tokom tzv. “Arapskih proljeća”.

„Multidisciplinarni naučni pristup pri istraživanju, analizi i sintezi određenog problema, predstavlja tendenciju u savremenom bavljenju naukom. Preplitanja istorijskih i političkih pitanja, kroz prizmu media sfere - predstavlja za objektivno bavljenje naukom, značajan napor za istraživača i analitičara“, kazao je Šćekič.

Recenzirao je i radove za međunarodne časopise i pisao recenzije za ponuđene rukopise knjiga, učestvovao na četiri međunarodne konferencije u zemlji i inostranstvu. Trenutno  se osam njegovih naučnih članaka nalazi u procesu recenziranja u časopisima indeksiranim u WOS/Clarivate Analitics.U narednoj godini ga očekuje i pokretanje izbora u najveće naučno zvanje Naučni savjetnik.

„Ova nagrada Univerziteta za mene predstavlja dodatni podsticaj i motivaciju za bavljenje naučnim radom, analizom i sintezom na polju: geopolitike, istorije, političke psihologije, medija“, kazao je nagrađeni dr Šćekić.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/visi-naucni-saradnik-istorijskog-instituta-dr-radenko-scekic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore

https://www.in4s.net/visi-naucni-saradnik-istorijskog-instituta-dr-radenko-scekic-dobitnik-priznanja-univerziteta-crne-gore/

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.