Objavljen novi broj Istorijskih zapisa 3-4/2021




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Novi broj časopisa Istorijski zapisi 3-4/2021 dostupan je na veb stranici Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore, kao i na veb stranici časopisa.

U rubrici Članci publikovani su radovi Sava Markovića, Dabri, istaknuti patricijski rod u Ulcinju; Radoslava Raspopovića, O sadržaju rada crnogorskog izaslanika u Beču tokom pripreme Berlinskog kongresa; Galine Ševcove, Sanitarni odredi RDCK u Crnoj Gori za vreme Balkanskog rata (1912-1913); Mila Bjelajaca, Glinski kraj 1938-1941. Strah i zabrinutost Srba za sigurnost i odnos prema vojsci i državi; Rastka Lompara, Prilog istraživanju borbe jugoslovenskih vlasti protiv pokreta Zbor u zemlji i emigraciji 1944–1974 i Borisa Vukićevića, Crnogorski kadrovi u diplomatskoj službi socijalističke Jugoslavije

Segment Prilozi donosi radove  Darije Timofejev, Iz istorije diplomatskih odnosa Rusije i Švedske u XVII v. Na primeru diplomate, špijuna, prebeglice, prevodilaca G. K. Kotošihina i Stanka Jovanovića, Ideje Petra Šobajića o ranosrednjovjekovnom etničkom miješanju u Bjelopavlićima.

U rubrici In Memoriam Olga Pelcer Vujačić podsjetila je na rad profesorke Beograskog univerziteta, Miroslave Mirković (1933-2020).

 

Cijeli broj Istorijskih zapisa 3-4/2021 možete naći na ovom linku.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.