Objavljena je knjiga Crna Gora u američkoj štampi 1918-1919




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ovih dana iz štampe je izašla knjiga: Crna Gora u američkoj štampi 1918-1919, zbirka novinskih tekstova o Crnoj Gori publikovanih u američkim glasilima tokom 1918. i 1919. godine.

Bilo je više razloga koji su opredjelili rad na ovom projektu. Najprije, u istoriografiji SAD-a i Crne Gore preovlađuje ocjena  o oskudnoj izučenosti diplomatskih i drugih  odnosa između dvije zemlje, posebno u vrijeme Prvog svjetskog rata, Mirovne konferencije u Parizu i periodu poslije njenog održavanja. Shodno tom opštem stavu slijedi i zaključak da ni crnogorsko pitanje  tokom 1918. i 1919. godine nije u dovoljnoj mjeri  bilo  predmet interesovanja istorijske nauke jedne i druge zemlje.

Unapređenje izučavanja  crnogorsko - američkih odnosa svakako pripada redu važnih razloga za pojavu ovog izdanja. U tom smislu pomenuta knjiga predstavlja dopunu i logički nastavak ranijeg  zbornika  dokumenata: Crna Gora i SAD, U dokumentima Nacionalnog arhiva u Vašingtonu 1905–1918 godine, koju je Istorijski institut Crne Gore publikovao 2010. godine. No dok je fokus pomenutog izdanja bio na diplomatskoj građi, u novoj publikaciji Istorijskog instituta pažnja je obraćena na stavove američkog javnog mnjenja i njegovu percepciju Crne Gore, u posljednjoj ratnoj i prvoj poratnoj godini Prvog svjetskog rata. Vijesti iz Evrope su u američku štampu početno stizale iz britanskih glasila. Međutim, kako je rat odmicao, mijenjala se i atmosfera u američkom novinarstvu.

Upravo je, osim  navedenih razloga,  rad na ovoj publikaciiji  opredjelila i činjenica da odnosi između dvije zemlje nisu o sistematski  proučavani kroz prizmu stavova američkog javnog mnjenja, odnosno pisanje američke štampe o njima. Taj aspekt tj. ispitivanje uticaja medija na politiku, društvo, kulturu i druge segmenta života bio jedan od motiva za nastanak knjige. Rezultati koje ona nudi  daju odgovore i na pitanje šta su mediji značili u Prvom svjetskom ratu, odnosno koliko su propagandne aktivnosti imale uticaj na tok rata i međunarodne diplomatske odnose.

Savremeni istraživači putem ove publikacije dobijaju priliku da se upoznaju sa sadržajem tekstova publikovanim na Istočnoj obali SAD-a. Pisanje listova iz tog djela SAD-a  je važno zbog činjenice da je veliki broj iseljenika sa Balkana i Crne Gore živio i radio upravo u velikim industrijskim gradovima na istoku SAD-a.

Sve prethodno rečeno bili su razlozi za pojavu ovakve publikacije, kao izdanje Istorijskog instituta UCG.  Knjigu su priredili za štampu i uvodnu studiju napisali:  dr Biljana Vučetić, iz Istorijskog instituta u Beogradu i dr Radoslav Raspopović iz Istorijskog instituta UCG.

 

Knjigu možete pogledati na linku: https://www.ucg.ac.me/objava.php?blog_id=21710&objava_id=136590



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.