U okviru projekta CLIO MAP u Gornjoj Lastvi održna radionica „Vernakularna arhitektura“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta CLIO MAP (radnog paketa IV), 8. marta 2022. godine, u Gornjoj Lastvi, u domu kulture „Ilija Marković“, održana je radionica „Vernakularna arhitektura“.

Radionicu su vodile arhitektice mr Aleksandra Kapetanović (NGO Expeditio), saradnica na projektu CLIO MAP i Marija Nikolić (Kulturno-zavičajno udruženje Napredak).  U radu radionice učestvovali su članovi/-ce radnog tima projekta.

Mr Aleksandra Kapetanović prezentovala je stanje i zaštitu ruralne kulturne baštine i  vernakularne arhitekture u Crnoj Gori, istorijat njenog istraživanja, najznačajnije arhitektonske cjeline. Marija Nikolić upoznala je učesnice/-ce radionice sa istorijatom i vrijednostima Gornje Lastve i kulturnim pejzažom Vrmca, radom Kulturno-zavičajnog udruženja Napredak na istraživanju, zaštiti i prezentaciji sela, kroz izdavačku djelatnost, organizovanje radionica, kulturnih događaja, muzičkih koncerata. 

Učesnici/-ce radionice su obišli selo i posjetili najznačajnije građevine, crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije iz 1410. godine, mlin za masline koji je u funkciji, privatne stambene cjeline, „Spomen-obilježje palim borcima za slobodu i socijalizam 1941-1945“, etnografsku zbirku Anđelka Stjepčevića i dr.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.