Promocija knjige za djecu "Rimski grad Dokleja"




 Promocija knjige za djecu "Rimski grad Dokleja"

Promocija knjige za djecu Rimski grad Dokleja održaće se u petak, 30. septembra 2022. godine, u 18 časova, u Galeriji “Risto Stijović”, u Podgorici.

Knjigu su priredili saradnici Istorijskog instituta Univerzitet Crne Gore i Istituto di scienze del patrimonio culturale CNR u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva i Glavnim gradom.

Sa ovom knjigom započinje nova edicija Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, nazvana po knjizi Pavla Mijovića Eppur patrimonium, u kojoj će se, učenicima/-cama, na zanimljiv način, predstavljati crnogorska kulturna baština.

Na promociji će govoriti ambasadorka Republike Italije Nj. E. Andreina Marsella, ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović, v. d. direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Aleksandra Hajduković,  dr Lucia Alberti iz rimskog instituta Istituto di scienze del patrimonio culturale  CNR i dr Tatjana Koprivica iz Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore.

Osim toga, Istorijski institut UCG će učestvovati u Danima nauke i inovacija u organizaciji Ministarstva nauke, a uz podršku Univerziteta Crne Gore. Organizovaće Walkshop na Dokleji za učenike/ce osnovnih škola 1. i 2. oktobra, na lokalitetu Duklja, u periodu od 11 do 14 časova.

Učenicima će članovi radnog tima iz rumskog istituta Istituto di scienze del patrimonio culturale - CNR i Istorijskog instituta UCG govoriti o istraživanjima i istoriji grada, najznačajnijim građevinama (bedemima, forumu, termama, hramovima), kasnoantičkim crkvama (bazilici A, bazilici B i krstoobraznoj crkvi), savremenim tehnologijama za izučavanje kulturne baštine i dr. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.