Izložba 140. godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Svakog septembra, 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, organizuju manifestaciju Dani evropske baštine, sa ciljem da raznolikost zajedničkog, evropskog nasljeđa približi široj javnosti kroz nove, interaktivne metode. Ministarstvo kulture je, jedanaestu godinu zaredom, koordinator manifestacije, a Istorijski institut UCG, u sklopu programa, organizuje izložbu: 140. godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore i naučnu konferenciju: Kulturna baština Crne Gore.

Kako je cilj Evropske godine kulturne baštine promocija zajedničke evropske prošlosti, 2018. je značajna zbog obilježavanja 140 godina od održavanja Berlinskog kongresa, 100-

godišnjice završetka Prvog sv. rata i 70-godišnjice osnivanja Istorijskog instituta UCG.

Direktor Istorijskog instituta Crne Gore dr Radoslav Raspopović je, predstavljajući izloženu postavku naveo: „Paneli za izložbu posvećenu 140 godina od prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore, zapravo pokazuju materijale iz novog, drugog, izdanja publikacije „Berlinski ugovor 1878.“. Prvo izdanje koje je ovdje pred nama, štampano je prije 10 godina na osnovu dokumenata iz Arhiva spoljnih poslova Ruske imperije. Drugo izdanje pripremljeno je prevashodno na osnovu dokumenata iz Političkog arhiva Službe ministarstva spoljih poslova u Berlinu. Kombinujući ranije i nove izvore, drugo izdanje sadržaće i sav materijal koji je danas na izložbenim panelima pred vama. Ono će biti obogaćeno sa još nekim dokumentima jedne i druge provinijencije, a dio njih, kao i na ovoj izložbi, biće po prvi put predstavljen crnogorskoj javnosti.“

O značaju uključivanja Crne Gore u obilježavanje Dana evropske baštine govorila je i prof.dr Irena Orović, prorektorica Univerziteta Crne Gore, koja je izrazila posebno zadovoljstvo što upravo na Univerzitetu Crne Gore počinje realizacija ovogodišnjeg programa.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posebno je istakao: “da se “Dani evropske baštine” realizuju u okviru Evropske godine kulturne baštine, jubileja koji slavimo u saradnji sa državama članicama Evropske Unije, a sa ciljem podizanja svijesti o značaju zajedničkih istorijskih iskustava naroda Evrope, čime se podstiče i osjećanje pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Slogan Evropske godine kulturne baštine, upućuje na mjesto spajanja prošlosti i budućnosti, podsjećajući da zajednička istorija i kultura koju dijelimo predstavlja važan element daljem uspostavljanju saradnje na svim nivoima.”

 

Image

Image

Image

Image

Image

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.