Okrugli sto "Crnogorski katuni" u CANU




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Crnogorskoj Akademiji nauka i umjetnosti, u organizaciji odbora za za poljoprivredu i šumarstvo 7. februar 2019. god.   održan je okrugli sto na temu ''CRNOGORSKI KATUNI''.

U uvodnom izlaganju akademika Milojice Jaćimovića predstavljen je Zbornik radova s međunarodne konferencije: “ODRŽIVI RAZVOJ PLANINSKIH OBLASTI - Iskustva, izazovi i perspektive’’ koja je održana na Žabljaku u septembru 2016. kao i neki od rezultata projekta Valorizacija crnogorskih katuna kroz održivi razvoj poljoprivrede i turizma– KATUN koji je trajao od aprila 2015 do septembra 2017. godine i u kojem je Istorijski institut UCG bio jedan od projektnih partnera. Okrugli sto je nastavljen izlaganjima na teme:

KATUNI U CRNOGORSKOJ TRADICIJI’’

Dr Ivan Laković, Istorijski institut, Univerzitet Crne Gore

 

‘’TRADICIONALNA STOČARSKA PROIZVODNJA NA CRNOGORSKIM KATUNIMA

Prof. dr Milan Marković, Biotehnički fakultet, Univerzitet Crne Gore

 

“ISKUSTVA SLOVENIJE U ODRŽIVOM KORIŠĆENJU PLANINSKIH RESURSA’’

Prof. dr Matej Ogrin, Univerzitet u Ljubljani, Filozofski fakultet

 

Nakon uvodnih predavanja otvorena je diskusija o relevantnim pitanjima, predstavljene su najvažnije karakteristike crnogorskih katuna, posebno istorijska dimenzija i tradicionalna poljoprivreda – tj. stočarstvo; Prikazana su uporedna iskustva iz Slovenije u korišćenju planinskih oblasti i ukazano je  na buduće korake koje je potrebno preduzimati u održivom korišćenju planinskih područja, tj. katuna.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.