Posjeta projektnog tima Instituta Kini




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U periodu od 03. do 14. septembra 2019. projektni tim Istorijskog instituta UCG, dr Olga Pelcer-Vujačić, dr Tatjana Koprivica, dr Ivan Laković i dr Slavko Burzanović, boravili su u studijskoj posjeti Kini u okviru bilateralnog projekta GIS za lokalnu kulturnu baštinu: metodologija bazirana na primjerima katuna Kučke planine u Crnoj Gori i lokalitetima kulturnih ruta Peking-Tianđin-Heibei u Kini koji finansira Ministarstvo nauke Crne Gore. Tokom svog boravka tim je obišao lokalitete kulturnih ruta provincije Heibei, Pekinga, Badalinga, Tianđina i Jizhoua. Na Univerzitetu u Tianđinu održana su predavanja MOUNTAIN CULTURAL HERITAGE IN MONTENEGRO: A CASE STUDY OF KATUNS:

Introduction to katuns -  dr Ivan Laković

Architectural features of mountain cottages – dr Tatjana Koprivica

GIS database of katuns in Montenegro – dr Olga Pelcer-Vujačić

Osim toga, sa rukovodiocem projekta sa kineske strane, prof. Jie He i njegovim kolegama vođeni su konkretni razgovori o nastavku rada na projektu, konkretnim lokalitetima i tehnologijama koje će se koristiti poput fotogrametrije, remote sensing, GIS-a.

Ovaj projekat će razviti metodologiju geografskog informacionog sistema (GIS) za dokumentaciju i istraživanje lokalne kulturne baštine zasnovane na tipičnim područjima u Crnoj Gori i Kini. Istraživanje projekta će se prvo fokusirati na bazu podataka GIS-a za kulturnu baštinu radi informisanja i pristupa. Tada će se kroz ovu bazu podataka primijeniti prostorna analiza uključujući ekološke karakteristike, distribuciju objekata baštine, interakciju između ljudi i okoline, vrijemenske promene na GIS platformi. Predloženo istraživanje će uvesti vodeći specifični GIS sistem / projekat lokalne baštine u Istočnoj Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Takođe će dati svjetski značajan doprinos istorijskim, arheološkim i arhitektonskim GIS studijama u lokalnim okvirima sa stanovišta metodoloških aspekata u multidisciplinarnim domenima. Ishod projekta bi olakšao valorizaciju kulturne beštine u turističke svrhe, stvaranjem relevatnih digitalnih aplikacija i drugih internet oruđa i resursa neophodnih u savremenim trendovima kulturnog turizma. Bolje razumjevanje informacija o kulturnom naslijeđu poboljšaće mogućnost upravljanja, konzervaciju i promociju. Osim rada na studijama slučaja i terenskim istraživanjima u obje zemlje, crnogorski tim će se fokusirati više na arhivska istraživanja i arheološke/ istorijske interpretacije, dok će kineski partneri raditi na metodologijama i tehničkom razvoju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.