Posjeta Anita Garibaldi Jallet Istorijskom institutu




Posjeta Anita Garibaldi Jallet Istorijskom institutu

U okviru svog boravka u Crnoj Gori Anita Garibaldi je početkom septembra 2019. godine posjetila Istorijski institut Univerziteta Crne Gore.

Anita Garibaldi Jallet je praunuka Đuzepea Garibaldija. Na Univerzitetu u Bordou specijalizirala se za javno pravo i političke nauke 1963-1964. Na istom univerzitetu bila je profesor na Pravnom fakultetu i na Institutu za političke nauke. Bila je predavač i na univerzitetu u Sieni i univerzitetu  LUISSu Rimu gdje je predavala Ustavno uporedno pravo i Istoriju evropskih integracija. Autor je brojnih radova iz oblasti politike, istorije Risorgimenta, istorije evropskih institucija, istorije žena.  U ovim oblastima angažovala se i kao organizator izložbi, naučnih skupova i izdavačkih poduhvata

Nosilac je visokih italijanskih i stranih odlikovanja.

Anita Graibaldi posebno se angažovala u radu više italijanskih i međunarodnih asocijacija koje njeguju demokratske oslobodilačke i antifašističke tradicije. Posebno se ističe njen doprinos radu ANVRG – italijanskoj nacionalnoj asocijaciji veterana garibaldinaca.

Sa direktorom dr Radoslavom Raspopovićem razgovarala je o mogućnostima  saradnje italijsnskih i crnogorskih naučnika na izradi i publikovanju monografije, Garibaldi i Crna Gora. U razgovoru su učestvovali  dr Slavko Burzanović i italijanski istoričar dr Erik Gobeti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.