Potpisan Sporazum o saradnji Istorijskog instituta UCG i Udruženja za istoriju Balkana




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istorijski institut Univerziteta Crne Gore potpisao je Sporazum o saradnji sa Udruženjem za istoriju Balkana. Udruženje za istoriju Balkana (Balkan History Association - BHA) neprofitna je, apolitična i nezavisna organizacija koja ima za cilj razvoj i promociju interdisciplinarnih i uporednih studija balkanske regije i, uopšteno, Jugoistočne Evrope, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, a registrovano je u Rumuniji.

Glavna područja interesovanja BHA uključuju, ali nisu ograničeni samo na to, različite poddiscipline istorije - političku, kulturnu, vojnu, ekonomsku, urbanu, književnu, usmenu, ili istoriju nauke i komunikacije - istoriju umjetnosti, istoriju religije i arheologiju. Jedna od glavnih aktivnosti je izdavanje akademskog časopisa Hiperboreea, koji postoji od 2018. godine, a od 2020. štampa ga Državni Univerzitet Press Pennsylvania (Press Pennsylvania State University). Pored časopisa Hiperboreea, angažovani su i na nekoliko uredničkih projekata u publikacijama kod renomiranih svjetskih izdavača.

Svrha saradnje između naših institucija je podsticanje i promocija naučnog rada u proučavanju Zapadnog Balkana, od antičkog do savremenog, istorije zakona i države, istorije umjetnosti, studija kulture i kulturnog nasljeđa; produbljivanje razumijevanja istorijskog, kulturnog, političkog, ekonomskog i socijalnog okruženja na Balkanu; omogućavanje formiranja zajednice istraživača specijalizovanih za proučavanje regiona, kao i uključivanje u formiranje i profesionalni razvoj mladih naučnika; stvaranje platforme za saradnju između istraživača i šire publike, osmišljenu da olakša miran dijalog između država u tom području.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.