Medicinski fakultet

Biografija - Radunović Miroslav




Biografija - Radunović Miroslav

BIOGRAFIJA

            Rođen je 04.05.1970. godine u Beranama, gde je završio osnovnu i srednju školu. Na Medicinskom fakultetu u Prištini diplomirao je 2. februara 1996. godine. Po završetku fakulteta počeo je sa radom u JZU Dom zdravlja Berane, gdje je obavio obavezni ljekarski staž. Nakon toga zasnovao je radni odnos na Medicinskom fakultetu u Prištini 1997. godine, a od 15.10.1998. godine na Medicinskom fakultetu u Podgorici, radeći na mjestu stručnog saradnika na predmetu Anatomija.

            Oktobra 2002. godine počeo je specijalizaciju iz oftalmologije za potrebe KCCG uz istovremeno angažovanje na Medicinskom fakultetu u Podgorici. Specijalizaciju iz oftalmologije završio je 4. aprila 2007. godine na VMA u Beogradu. Član je Predsjedništva Udruženja oftalmologa Crne Gore (UOCG) i član EVER-a (European Association for Vision and Eye Research). Sudski vještak iz oblasti oftalmologije je od 2008. godine, a zvanje Primarius iz ove oblasti dodijeljeno mu je 25.7.2012. godine. Mentor je specijalizantima oftalmologije od 2015. godine.

            Magistarsku tezu pod nazivom: »Citohistološke i morfometrijske karakteristike kardiomiocita nastale imobilizacionim stresom pacova« odbranio je 25. februara 2003. godine na Medicinskom fakultetu u Prištini, a doktorsku tezu pod nazivom »Mikromorfološke, histohemijske i imunohistohemijske osobine optičkog živca u čoveka« odbranio je na istom fakultetu 19. juna 2008. godine.

            Objavio je preko 100 naučnih radova od kojih značajan broj u časopisima, koji se nalaze u referentnim bazama podataka. Učesnik je više seminara, kongresa, simpozijuma i aktivni učesnik work shop-ova iz oblasti anatomije i oftalmologije u zemlji i inostranstvu. Član je Srpskog Anatomskog Društva, European Federation for Experimental Morphology (EFEM) i International Federation of Association of Anatomists (IFAA).

            Autor ili koautor je pet knjiga studijskog karaktera i koautor dva univerzitetska udžbenika »Brodska medicina i medicinska briga« namijenjenog studentima Pomorskog fakulteta u Kotoru i udžbenika »Hirurgija« namijenjenog studentima Visoke medicinske škole. Mentor je u više završnih radova na Medicinskom fakultetu u Podgorici, član Komisija za izbor u akademsko zvanje, član Nacionalne komisije za razvoj transplantacijskog programa i unapređenje donatorstva organa u Crnoj Gori a od 2008. godine na listi je eksperata za procjenu dokumentacije o ljekovima i medicinskim sredstvima, Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS).

Kao saradnik - istraživač učestvovao je u realizaciji pet naučno – istraživačkih projekata:

Nacionalni:

  • Citohistološka i klinička istraživanja vaskularnog remodelovanja u bolestima srca i krvnih sudova – 2008-2010.
  • Morfološka i klinička istraživanja bioloških mehanizama vaskularnog remodelovanja naslednih i stečenih bolesti krvnih sudova – 2012-2015.
  • Nove metode za stratifikaciju rizika za progresiju kancera i Alchajmerove bolesti kod pacijenata u Crnoj Gori (DEMOSTRATE) – 01.04.2019. - 01.04.2021.

Bilateralni:

  • Sekularni trendovi antropometrijskih karakteristika, kardiorespiratorne izdržljivosti i motoričkih sposobnosti kod djece i adolescenata kao osnov za planiranje i programiranje fizičke aktivnosti – 2019-2020.

Međunarodni:

  • Retinalna i kognitivna disfunkcija u dijabetesu tipa 2: Otkrivanje zajedničkih signalnih puteva i identifikacija pacijenata sa rizikom za razvoj demencije (RECOGNISED) -Projekat je realizovan kroz okvirni program za istraživanje i inovacije »HORIZON 2020« u periodu od 1.1.2020. – 31.12.2023.

            U zvanje docenta izabran je 2009. godine na predmetu Anatomija na Medicinskom fakultetu u Podgorici. Od tada je angažovan u izvođenju nastave iz Anatomije na više studijskih programa na Univerzitetu Crne Gore. U junu 2014. godine izabran je u zvanje vanrednog profesora na predmetu Anatomija na istom fakultetu.

            Funkciju prodekana za međunarodnu saradnju na Medicinskom fakultetu u Podgorici obavljao je u dva mandata 2013-2018, a od novembra 2018. godine rukovodioc je studijskog programa Medicina. U zvanje redovnog profesora izabran je u septembru 2019. godine.

Govori njemački i služi se engleskim jezikom. Živi u Podgorici. Oženjen je i ima jedno dijete.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.