Pomorski fakultet Kotor

Biografija - Rašković Milorad




Biografija - Rašković Milorad

Rođen je 07. jula 1954. godine u Kotoru. Osnovnu školu završio je u Radanovićima i srednju pomorsku školu u Kotoru. Višu pomorsku školu – nautički smjer , upisao je 1976. godine i završio 1978. godine, kao prvi student svoje generacije i stekao zvanje inženjer pomorsko-nautičke struke. Fakultet za pomorstvo i saobraćaj u Rijeci  - II stepen, upisao je 1978. godine i završio 1980. godine, kao prvi u svojoj generaciji i stekao zvanje diplomirani inženjer za pomorski saobraćaj.

Poslijediplomske studije upisao je 1984. godine. Program poslijediplomskih studija  pod nazivom „Integralni i multimodalni transport“ , zajednički su organizovali Fakultet za pomorstvo, Tehnički fakultet i Ekonomski fakultet u Rijeci. Magistarski rad odbranio je 1986. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Prilog sigurnosti plovidbe analizom fizikalnih karakteristika radarskog snopa ARPA sistema“  odbranio je 1995. godine u Kotoru i stekao doktorat tehničkih nauka iz oblasti pomorske navigacije.


Nakon završetka srednje pomorske škole, plovio je na brodovima pomorske kompanije „Jugooceanija“ u svojstvu kadeta, III oficira palube, II oficira palube i zapovjednika. Na Višu pomorsku školu u Kotoru zaposlio se 1982. godine u svojstvu asistenta, zatim, predavača Više škole, a od 1985. godine u svojstvu profesora Više škole za predmeta: Terestrička, Praktična i Elektronska navigacija. U zvanje docenta izabran je 1997. godine, vanrednog profesora 2002. godine, a u zvanje redovnog profesora 2007. godine. Od 28.12. 2004.godine do 29.12.2010. godine bio je dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru.

Osnovna tema njegovog naučnog rada je pomorska navigacija. Posebno je važan njegov doprinos kao autor udžbenika „Terestrička i elektronska navigacija“.

Oženjen je i ima dvoje djece.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.