Muzička akademija

Biografija - Benčić Aleksandar




Biografija - Benčić Aleksandar

leksandar Benčić je rodjen 1969. godine u Rumi. Nižu muzičku školu „Josip Slavenski“ i srednju muzčku školu „Isidor Bajić“ je završio u Novom Sadu. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu je diplomirao 1993. a magistrirao je 1995. god. u klasi red. prof. Vinka Valečića. kao đak i student učestvovao je na mnogobrojnim takmičenjima na prostorima bivše Jugoslavije, te u raznim kategorijama i disciplinama osvojio 17 orvih nagrada. Dobitnik je i nagrade iz fonda „Bruno Brun“ za najuspešniji poslediplomski ispit na katedri za duvačke instrumente FMU, za školsku 1994/95. godinu.

Odmah po završetku fakulteta, (još od 1993. god.) Aleksandar Benčić se aktivno bavi solističkim sviranjem trombona. Pored mnogobrojnih nastupa u okviru raznih muzičkih manifestacija, održao je i oko 20 samostalnih resitala (u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Somboru, itd.), interpretirajući dela od baroka do moderne muzike. Kao solista na trombonu, do sada je nastupao uz pratnju orekestara - sa Beogradskom filharmonijom, sa Simfonijskim orkestrom RTS, Gudačima Sv. Đorđa, Gudačkim orkestrom RTV Crne Gore, itd. Ostvario je trajni snimak ( CD u izdanju PGP RTS) sa koncertom za trombon, trubu i simfonijski orkestar od Ivana Jevtića a i druge.

U oblasti kamerne muzike, sa Beogradskim kvartetom trombona, nastupa u periodu od 1996. do 1998. godine, kada ostvaruje veliki broj koncerata u više gradova Srbije, te time doprinosi i popularizaciji ovog instrumenta na našim prostorima. takođe je uspešan i u radu u triju, sa kolegama M. Đorđević-truba, M. Radić-horna, sa kojima je interpretirao vrlo ozbiljna i zahtevna dela za taj ansambl. Često je prisutan i u raznim kamernim sastavima ( na tribinama kompozitora) izvodeći dela moderne muzike.

Preofesionalnim sviranjem u orkestru, Aleksandar Benčić se bavi još od prve godine studija. 1998. god. se zaposlio na II trombonu, aveć seldeće godine je postavljen na mesto I trombona u orkestru Beogradske filharmonije. od 1994. godine sarađuje i sa Simfonijskim orkestrom RTS, gde prve tri sezone, sve koncerte (bez zamena) svira I trombon. u orkestru opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, i Opere „Madlenijanum“ i u Simfonijskom orkestru Crne Gore po potrebi je angažovankao I trombonista.

21.11.2002. godine je  nastupio na koncertu u Skoplju, kao I solo trombonista u izvođenju II Mahler-ove simfonije, u Balkanskoj filharmoniji (sastavljenoj od muzičara iz sedan zemalja) pod dirigentskom palicom maestra M. Načeva.

Pored sviranja tenor trombona, ostvario je veći broj koncerata i predstava, svirajući u orkestru i alt i bas trombon. Takođe su bili izuzetno uspešni nastupi sa euphonium-om (tenortuba) gde je samo sa Beogradskom filharmonijom interpretirao solo deonice u delima Holsta, Štrausa i Malera.

U zvanju docenta za trombon na FMU u Beogradu, Aleksandar Benčić radi od 1995. godine, a od 2006. je u zvanju vanrednog profesora, a od 2015. u zvanju redovnog profesora. Dobitnik je „Zahvalnice FMU“ za postignute pedagoške i umetničke rezultate. Zbog želje za podizanjem kvaliteta sviranja trombona na ovim prostorima, Aleksandar Benčić od početka svoje pedagoške prakse radi i u nižim i srednjim školama „S. Mokranjac“ i „J. Slavenski“ i „V. Lisinski“ u Beogradu. Takođe je prisutan u većini žirija takmičenja koja se organizuju u Srbiji i Crnoj Gori. Od 2011. godine član je žirija Međunarodnog internet takmičenja za kategorije limenih duvačkih instrumenata.

Od 2004. godine aktivno učestvuje u formiranju klase trombona u Crnoj Gori ( Tivat i Kotor) i od tada održava Majstorske kurseve u zimskom i letnjem semestru sa aktivnim učešćem sa solističkim i kamernim nastupima na koncertima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.