Muzička akademija

Biografija - Belević Veljko




Biografija - Belević Veljko

Veljko Belević je jedan od najistaknutijih crnogorskih kontrabasista.Rodjen je u Podgorici.Nakon završene niže i srednje muzičke škole započinje studije na Muzičkoj akademiji u Podgorici. Magistrira 2003.godine sa najvećom ocjenom na Muzickoj akademiji u Cetinju.

Odrzao je veliki broj koncerata u zemlji inostranstvu (Italija,Francuska,Španija,Švedska,Rusija,Slovenija,Srbija,Makedonija....itdšto kao solista,zatim kao član različitih kamernih sastava(TangoNova,Royal Consort Montenegro,Anderba, kvartet kontrabasa ''Bassonegro''),kao i član različitih domaćih i Internacionalnih Orkestara.

Pohadjao je i zavrsio Master - class kod naistaknutijih svjetskih virtuoza i pedagoga medju kojima su: Ludwig Streicher (Bec), Jean-Marc Rollez (Pariz),Rinat Ibragimov (London).. idr.

Radi na Muzičkoj akademiji – Cetinje od 1998. godine kao stručni saradnik na različitim predmetima; Kontrabas, Kamerna muzika, Metodika nastave gudačkih instrumenata,Istorijski razvoj gudačkih instrumenata.Takodje radi i kao profesor kontrabasa u muzičkoj školi ''Vasa Pavić'' u Podgorici.

Njegovi učenici i studenti su osvajali mnogobrojne državne i medjunarodne nagrade.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.