Filološki fakultet

Biografija - Živković Branka




Biografija - Živković Branka

Dr Branka Živković docent je na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Izvodi predavanja iz Savremenog engleskog jezika 3 – Nivo C1.1, Savremenog engleskog jezika 4 – Nivo C1.2, Prevoda ekonomskih tekstova sa engleskog sa osnovama terminologije, kao i engleskog jezika građevinske i informatičke struke, i engleskog jezika struke za učitelje i pedagoge. Bavi se naučnoistraživačkim radom u oblastima korpusne, kontrastivne i primijenjene lingvistike, analize diskursa, analize žanra i pragmatike. Dobitnica je nagrade za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore za studijsku 2021/22. godinu. Na Univerzitetu Crne Gore radi od 2006. godine. 

Branka Živković rođena je 1982. godine u Nikšiću, gdje je završila osnovnu i srednju školu kao đak generacije. Diplomirala je 2005. godine na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću i stekla zvanje profesora engleskog jezika i književnosti. Tokom osnovnih studija bila je korisnica stipendije za talentovane studente koju dodjeljuje SO Nikšić. Na četvrtoj godini, za postignute rezultate, dobila je nagradu od Zavoda za međunarodnu saradnju Crne Gore (ljetnja škola engleskog jezika). Na istoj univerzitetskoj jedinici (smjer Nauka o jeziku), 12. jula 2010. godine odbranila je magistarsku tezu Analiza žanra: apstrakti naučnih radova u političkim naukama i stekla akademski naziv magistra lingvističkih nauka. Doktorsku disertaciju Funkcionalne strukture i njihovi lingvistički eksponenti u diskursu univerzitetskih predavanja odbranila je 1. juna 2016. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore (smjer Nauka o jeziku). Tokom doktorskih studija, kao dobitnica stipendije fondacije British Scholarship Trust for citizens of former Yugoslavia i Zavoda za međunarodnu saradnju Crne Gore, boravila je u Londonu, obavljajući istraživanje na Univerzitetskom koledžu (UCL, Research Department of Linguistics, Division of Psychology and Language Sciences), i u Austriji na Univerzitetu u Gracu kao stipendista Go Styria programa mobilnosti istraživača i akademskog osoblja.

Nakon završenih doktorskih studija, nastavila je da se kontinuirano bavi naučnoistraživačkim radom i da se profesionalno usavršava. Kao dobitnica stipendija Erasmus+ programa mobilnosti akademskog osoblja i učesnica u realizaciji projekata Erasmus+ i bilateralnih projekata boravila je u Irskoj, Holandiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Poljskoj, Italiji. Članica je užeg tima projekta Erasmus+ Reforma stranih jezika na univerzitetima u Crnoj Gori, pod akronimom ReFLAME od engleskog naziva Reforming Foreign Languages in Academia in Montenegro. Ovim projektom koordinira Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore. Učestvovala je i u pisanju projektne dokumentacije za koju je uži projekti tim nagrađen odlukom Univerziteta, za uspješno apliciranje sa međunarodnim projektom po Erasmus+ pozivu 2019. godine. Članica je projektnog tima bilateralnog naučnog projekta Tretman ranjivih grupa u medijskom diskursu u Sloveniji i Crnoj Gori pod koordinatorstvom prof. dr Igora Lakića (saradnja izmedu Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, 2020—2022). Članica je i projektnog tima bilateralnog naučnog projekta Mapiranje roda u jeziku i kulturi u komparativnoj perspektivi: Crna Gora i Slovenija pod koordinatorstvom prof. dr Milice Vuković-Stamatović (saradnja između Filološkog fakulteta UCG i Instituta za studije kulture i sjećanja Slovenačke akademije nauka i umjetnosti, 2020—2022). Kao članica četvrte radne grupe WG 4 — Use Cases and Applications, sa posebnim fokusom na lingvistiku (Use Cases in Linguistics), učestvovala je i u međunarodnom projektu NexusLinguarum: European Network for Web-centred Linguistic Data Science, COST Action CAI82ü9 (2019—2023) koji okuplja naučnike iz 42 zemlje.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim i nacionalnim naučnim i stručnim konferencijama, seminarima i skupovima. Kourednik je monografije od međunarodnog značaja i autor velikog broja naučno-istraživačkih radova, od kojih je sedam u časopisima indeksiranim na SCI/SCIE/SSCI/A&HCI listama. Jedna je od urednica časopisa Folia linguistica et litteraria: Časopis za nauku o jeziku i književnosti.

Tumač je za engleski jezik i aktivno se bavi prevođenjem naučnih i stručnih tekstova na engleski i sa engleskog jezika. Članica je Crnogorskog udruženja tumača, Društva za primijenjenu lingvistiku Crne Gore, Udruženja anglista Crne Gore MONTESSE, Evropskog društva za izučavanje engleskog jezika ESSE (European Society for the Study of English).

Kontakt: brankaz@ucg.ac.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.