Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija - Ćorluka Marin




Biografija - Ćorluka Marin

Marin Ćorluka rođen je 23.08.1964. g. u Imotskom, a trenutno s obitelji živi u Grudama.oženjen,otac troje djece.

 

 

Obrazovanje, akademsko napredovanje i akademske aktivnosti

 

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Grudama. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja odlazi u Sarajevo, gdje se 1984.g. upisuje na Fakultet za fizičku kulturu. Na  istoimenom fakultetu diplomirao je 23.05. 1989.god. i stekao zvanje - profesora za fizičku kulturu. Nakon završetka studija kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture niz godina radio je u osnovnim školama i srednjoškolskim centrima u Posušju i Ljubuškom.

 

Poslijediplomski studij upisuje na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, a  u lipnju 2005.g. magistrira i stječe zvanje- magistra znanosti iz oblasti sporta i tjelesnog odgoja. Tema magistarskog rada glasila je: Utjecaj bazično-motoričkih sposobnosti na uspjeh nogometaša uzrasta od 12 do 14 godina.

 

Od 1.11.2005.g.zaposlen je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, a u lipnju 2006.g. izabran je u suradničko zvanje asistenta u području Sportskih igara

( Košarka i Nogomet ) na Studiju fizičke kulture- Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

 

Doktorsku disertaciju pod mentorstvom prof.dr.sc. Slavka Trninića na temu

„ Pragmatična valjanost inicijalnog motoričkog statusa u procjeni stvarne kvalitete nogometaša uzrasta od 14 do 16 godina“ obranio je 13. 07. 2008.god. na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

 

 

 

 

 

Aktivno učestvuje u radu i organizaciji znanstvenih konferencija, znanstvene radove izlagao je na međunarodnim znanstvenim konferencijama, a istraživač je u znanstvenom projektu voditelja prof.dr.sc.Slavka Trninića koji je odobren od strane MZOSRH.

Za potrebe stalnog usavršavanja piše znanstvene i stručne radove koje obajvljuje u relevantnim časopisima, a autor je  jedne knjige. Aktivno sudjeluje na više znanstvenim kongresima, a  bio je recezent za nekoliko knjiga.

Od 2015.g. u zvanju je izvanrednog profesora.

Kao predavač, stalni je suradnik Centra za edukaciju trenera organiziranom pri Nogometnom savezu BiH.

 

Sportsko iskustvo

Svoje prve sportske korake kao dječak napravio je u NK Bekija – Grude, a u svojoj dugogodišnjoj sportskoj karijeri nastupao je i za nekoliko drugih nogometnih klubova: Ljubuški, Stolac, Mladost, Croatia, Imotski.

Pored velikog nogometa, istovremeno je aktivni igrač malog nogometa nastupajući za poznate malonogometne momčadi: Julia & Sons te Picadilly iz Sarajeva, a zatim MNK Seljak iz Livna i MNK Promet Orkan iz Zagreba.

Kao igrač velikog i malog nogometa u navedenim klubovima, ostvario je niz individualnih i klubskih zapaženih rezultata od kojih vrijedi istaknuti pojedine:

  • najbolji sportaš Općine Grude za 1985. i 1991. god.,
  • najbolji sportaš Općine Livno za 1991.god.,
  • - prvak Hercegovine (MNK Seljak-Livno),
  • 1988- prvak BiH ( MNK Picadilly- Sarajevo),
  • - prvak BiH ( MNK Seljak- Livno),
  • - vice prvak bivše Jugoslavije u malom nogometu ( MNK Seljak – Livno),
  • - Prvak bivše Jugoslavije ( MNK Seljak –Livno);
  • - III mjesto na Europskom malonogometnom prvenstvu (MNK Seljak-Livno) u Madridu.
  • Pobjednik Županijskog kupa s NK Ljubuški i NK Stolac;
  • Polufinalist prvenstva i pobjednik Kupa Herceg Bosne s NK Ljubuški

 

 

 

Pored navedenih rezultata, pobjednik je mnogobrojnih malonogometnih turnira u zemlji i inozemstvu na kojima je često proglašavan najboljim igračem ili strijelcem turnira.

Uz nogometne aktivnosti nastupao je i na nekoliko atletskih natjecanja te bio pobjednik na kros utrkama, a  osvojio je i  III. mjesto na 1500 m  na Sveučilišnom atletskom mitingu „Kup Rektora“ u Sarajevu 1985.g.

 

Nakon igračke karijere posvećuje se trenerskom pozivu, te niz godina trenira nogometne klubove: Grude, Ljubuški i Drinivci. S navedenim klubovima također postiže nekoliko zapaženih rezultata od kojih treba izdvojiti osvajanje prvenstva druge lige i dolazak do polufinala Kupa Herceg Bosne s NK Grude, a 2004.g. s  NK Drinovci  – ulazak u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine.

 

Kao sportski djelatnik obavljao je funkcije:

- 2000 /01 g.-  sportski direktor NK Brotnjo, tadašnjeg prvaka BiH,

-  2007.g.-  izbornik Malonogometne reprezentacije BiH,

- trenutno je predsjednik  Znanstvenog sportskog društva Libertas- Mostar

- predsjednik Komiteta za Futsal BiH

- član komisije za vrhunski sport pri Olimpijskom odboru BiH

 

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.