Mašinski fakultet

Biografija - Kažić Mila




Biografija - Kažić Mila

Prof. dr Mila Kažic, redovna profesorica, rodena je 26.06.1950. godine u Peci, Kosovo i Metohija, Srbija. Osnovnu školu i gimnaziju je ucila u Beogradu. 1974. je diplomirala na Prirodno-matematickom fakultetu (Grupa za mehaniku) na Univerzitetu u Beogradu. Nakon diplomiranja izabrana je za asistenta pripravnika na tadašnjem Tehnickom fakultetu u Titogradu, na Katedri za mehaniku.

Postdiplomske studije je završila na Grupi za mehaniku Prirodno-matematickog fakulteta u Beogradu, gdje je 27.06.1980. godine  odbranila  magistarski  rad  “Stabilnostravnotežnog stanja reonomnih neholonomnih sistema“. Iste godine je izabrana u zvanje asistenta.

Školsku 1980/81. godinu je provela na doktorskim studijama na University of West Virginia (USA), kao Fulbrajtov stipendista.

Doktorsku disertaciju “O kretanju reonomnih sistema“ je odbranila 21.05.1987. godine na Prirodno-matematickom fakultetu u Beogradu.

1988. je izabrana u zvanje docenta, 1993. u zvanje vanrednog profesora, a 1999. u zvanje redovnog profesora.

Kao asistent izvodila je vježbe iz Statike, Kinematike i Dinamike na Mašinskom fakultetu, iz Mehanike na Elektro i Metalurškom fakultetu, kao i vježbe iz Mehanike I i II na Gradevinskom fakultetu.

Kao docent predavala je Teorijsku mehaniku na Prirodno-matematickom fakultetu i Kinematiku na Mašinskom fakultetu.

Kao vanredni i redovni profesor predavala je i sada predaje Statiku i Kinematiku na Mašinskom fakultetu u Podgorici kao i Mehaniku na Pomorskom fakultetu u Kotoru.

Na postdiplomskim studijama na Mašinskom fakultetu predaje Mehaniku kontinuuma.

Naucno-istraživacka djelatnost

 

 

Kazic M.: Stability of equilibrium of nonholonomic rheonomic system. Theoretical and Applied Mechanics, Vol. 8,1982.

Bulatovic R., Kazic M.: On inversion of Lagrange-Dirichlet theorem. Z. angew. Math. Mech. (ZAMM), Bd 68, H. 4, 1988.

Bulatovic R., Kazic M.: On the stability of equilibrium of nonholonomic conservative systems, Glasnik matematicki, Zagreb.1992.

Bulatovic R., Kažic M.: Ob asimptoticeskih rešenijah uravnenij dviženija negolonomnih sistem Capligina. Math. Montisnigri, Vol. II, 1994.

Kazic M.: Kinematics of the particles subjected to rheonomic constraints, Theoretical and Applied Mechanics, Vol. 23, 1996.

Kazic M., Bulatovic R.: On the equilibrium conditions of nonstationary mechanical systems, Transactions of the  ASME Journal of Applied Mechanics, 1999.

Radovi objavljeni u posebnim publikacijama

Kažic M.: Ravnotežno stanje reonomnih sistema, Zbornik radova povodom 60-god. Prof. L. Vujoševica, Mašinski fakultet, Titograd, 1988.

Kažic M.: Integral energije nestacionarnih problema, Monografija povodom 25 godina studija mašinstva u Crnoj Gori, Podgorica, 1996.

Naucno-istraživacki projekti

Aktuelni problemi analiticke mehanike i mehanike kontinuuma, Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore, 1987-1991, saradnik na projektu.

Kvalitativni aspekti analiticke mehanike, Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore, 1992-1994, saradnik na projektu.

Savremeni problemi mehanike reonomnih sistema, Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore, 1995-1997, rukovodilac projekta.

Ucestvovala i u izradi strucnih projekata: DHP 2000 za IGM “Radoje Dakic” , balansiranje veš mašine za industriju “Obod”, radenih u okviru Instituta za tehnicka istraživanja.

Citiranost

Radovi M. Kažic su citirani u radovima drugih autora, kao i u monografijama:

Vujicic, Dynamics of rheonomic systems, Beograd, 1990.

V. Vujicic, A. Martinjuk, Nekotorie zadaci mehaniki neavtonomnih sistem, Kiev-Beograd, 1991.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.