Pomorski fakultet Kotor

Biografija - Momčilović Nikola




Biografija - Momčilović Nikola

Nikola Momčilović je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu na Smjeru za brodogradnju na temi „Proračun brodskih konstrukcija metodom konačnih elemenata”. Od 2007. radi u Inovacionom centru Mašinskog fakulteta kao doktorant Katedre za brodogradnju. Od 2011. je izabran za asistenta, a od 2015. za docenta na Katedri za brodogradnju Mašinskog fakulteta na grupi predmeta:  Čvrstoća broda 1, Čvrstoća broda 2, Brodske konstrukcije 1, Brodske konstrukcije 2, Projektovanje broda.  Na istom fakultetu doktorirao je 2014. na temi „Modeliranje čvrstoće ortotropnih panela brodske konstrukcije ekvivalentnim neorebrenim pločama“.

Usavršavao se u Italiji (Medjunarodni centar za Mehaniku) i Austriji (kompanija Via Donau). Autor jednog tehničkog rešenja vezanog za torziju broda, velikog broja radova objavljenih u stranim i domaćim časopisima, kao i medjunarodnim konferencijama. Recenzent je nekoliko časopisa iz oblasti brodogradnje.

Pored nacionalnih, učestvovao je u nekoliko međunarodnih projekata iz oblasti brodogradnje, kao što su: A pan - European Network for Marine Renewable Energy  - COST Action (2017 – 2021, Management Committee član), NOVIMAR (NOVel Iwt and MARitime transport concepts) - Horizon 2020 R&I Programme Mobility for Growth Project for the European  Commission (2017 – 2021), Innovative Danube Vessel, EU Strategy for the Danube Region, Priority Area 1a – Mobility and Multimodality (2012 – 2013).

Član britanskog Kraljevskog udruženja brodograditelja RINA (The Royal Institution of Naval Architects, MRINA member) i Društva brodograđevnih inženjera i tehničara Srbije (DBIT).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.