Muzička akademija

Biografija - Đurišić Vladimir




Vladimir Đurišić je rođen u Titogradu 1982. godine.

Osnovnu školu „Savo Pejanović“ završio je u Podgorici, sa odličnim uspjehom, uz diplomu „Luča“ za odličan uspjeh u svim predmetima. Maturirao je sa odličnim uspjehom u gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici, društveno-jezički smjer.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, naOdsjeku za opštu muzičku pedagogiju, 2012 godine. Na istom fakultetu apsolvirao je i na smjeru Kompozicija, u klasi profesora Žarka Mirkovića. Godine 2012. upisao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju postdiplomske studije iz Istorije muzike, kod mentorke prof. Sonje Marinković. Prijavio je master rad pod naslovom Utopijski aspekti muzičkog modernizma.

Redovno pojađa treću godinu doktorskih studija interdisciplinarnih studija umjetnosti, na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu, smjer Teorija umjetnosti i medija.

Još kao student angažovan je u nastavi kao student demonstrator na predmetu Istorija muzike, kod prof. dr Manje Radulović Vulić. Od 2012 godine, angažovan je kao saradnik u nastavi na istom predmetu kod prof. dr Sonje Marinković.

Usavršavao se na kompozitorskim kursevima u Beču (Summer academy Wien-Prag-Budapest), kod profesora Detlev Muller Siemensa i Georg Friedrich Haasa, 2005. godine, kada je osvojio i nagradu za kompoziciju Turntables za violinu i klavir. Usavršavao se i na kompozitorskim kursevima u Veneciji (2007), Gracu (2012, Beat Furrer, festival Impulse), Sarajevu (2013, Philippe Manoury; Heiner Goebbels).

Već kao student kompozicije, piše muziku za pozorište, film, televiziju, video. Kao kompozitor u pozorištu sarađuje sa rediteljima: Nick Upperom (Ž. Stanjević:SANJIVI NAGON, Narodno pozorište Zetski Dom, 2003;  M. Hočevar:SMIJA, Crnogorsko narodno Pozorište, Podgorica, 2007); Anom Vukotić (F. Miterer: SMRTNI GRIJESI, Crnogorsko Narodno Pozorište, 2008), Filipom Grinvaldom (Vasko Raičević:DOBRA SMRT; Crnogorsko narodno pozorište, 2011). 

Piše muziku za video radove Jelene Tomašević (JUST KIDDING, Galeria Artopia, Milano, Italija, 2007; i LandEscape, Thrust project, New York, SAD, 2008);  i Natalije Vujošević (See you at the line of the horizont, Zvanični državni paviljon Crne Gore, na Venecijansko bijenale, Italija, 2011). 

Pisao je muziku za filmove: Mirko Matović: ODMAZDA, 38 min, 2003; Željko Sošić MALI LJUBAVNI BOG, 130 min, 2011.

Predsjednik je Muzičke omladine Crne gore  (Jeunesses Musicales Montenegro) od 2011.

Bio je angažovan kao organizator i umjetnički direktor Međunarodnog festivala umjetničke muzike Espressivo na Cetinju (2011-danas).

Njegovo djelovanje u oblasti muzike prati angažman u različitim sferama savremene umjetnosti i umjetničke teorije, posebno poezije. Godine 2007. objavljuje zbirku poezije Ništa ubrzo neće eksplodirati (OKF, Cetinje)za koju iste godine dobija nacionalnu nagradu za najbolju zbirku poezije „Risto Ratković“, kao njen najmlađi dobitnik i jedini koji ju je dobio za prvu zbirku poezije. Poezija mu je prevedena na engleski, njemački, italijanski, bugarski, albanski, češki jezik. Zastupljen je u nekoliko antologija, objavljuje u većini relevantnih regionalnih časopisa za poeziju (Ars, Plima, Zarez, Beton, Sarajevske sveske, Poezija, Tema, Agon...) Prevodi američku poeziju. Učestvovao je na brojnim pjesničkim festivalima širom evrope.

Priredio je nekoliko temata o poeziji, kao i antologiju poezije VAN, TU: FREE. Antologija nove srpske poezije, (OKF, 2012). Osnivač je i glavni urednik internet portala za regionalnu književnost i kritiku proletter.org (portal za prisluškivanje poezije i proze). Kourednik je (za Crnu Goru) regionalnog časopisa IDIOT BALKAN. Uređuje književni program festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT u Podgorici.

Kao kustos, autor je (sa Petrom Ćukovićem) međunarodne umjetničke izložbe NJEGOŠIATIONS (Marina Abramović, Raša Todosijević, Damir Nikšić, Vesko Gagović, Gordana Kuč) povodom obilježavanja jubileja dvjesta godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša. Kao asistent kustosa radio je na postavci velike retrospektivne izložbe Milije Pavićevića u Umjetničkoj galeriji Dado Đurić na Cetinju.

Govori tečno engleski i talijanski jezik. Služi se njemačkim i francuskim.

  1. Pregled objavljenih radova

 

2006, FILO: Fragmenti jednog čitanja, Plima, časopis za književnost, br 65, Ulcinj

2007, Treća ruka Jelene T, Ars, časopis za književnost i društvena pitanja, br 3-4, Cetinje

2008, Nova crnogorska poezija: očekujem šta će iz svega proizaći, Quorum, časopis za književnost, Zagreb

2011, In YER FECES: o jednom radu Milije Pavićevića, Some Mornings, Art Centrala, časopis centra savremene umjetnosti Crne Gore, br 4, Podgorica

2012, Lighghtblurb - Minima poesia Arama Saroyana, online časopis proletter.org, Podgorica

2013  Nešto se ipak ne odlaže, časopis IDIOT BALKAN, Ljubljana, kourednik

2013, Oslobine,esej o poeziji Slobodana Ivanovića, online časopis proletter.org

2013, Kako ću te čuti: kako ćute sveci. O jednoj pjesmi Vladimira Kopicla. Zbornik radova o Vladimiru Kopiclu, Beograd: Narodna Biblioteka Srbije

2015, Kome treba urednik, časopis IDIOT BALKAN 2, Ljubljana, kourednik

2016, Tomaž Šalamun transformer u jeziku: nacrt za pok(e)retnu epistemološku platformu u jezičkom pejzažu sa Vitgenštajnom u pozadini, AM: Journal for Art and Media studies No11/2016, Beograd. (ERIH PLUS - European Citation Index for the Humanities.)



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.