Muzička akademija

Biografija - Đurđević-Ilić Marija




Biografija - Đurđević-Ilić Marija

Marija Đurđević Ilić je redovni profesor flaute na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore. Prva je solo flauta Crnogorskog simfonijskog orkestra  u periodu od 2007 do 2024. godine. Magistarske, a prethodno i osnovne studije flaute završila je sa najvišom ocjenom na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Dobitnica je nagrade za Izuzetan doprinos razvoju umjetničko-istraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore za 2021. godinu, a od grada Podgorice i Ministarstva kulture, Nagradu za izuzetne uspjehe iz oblasti umjetnosti. Dobila je od Western Balkan Fonda, MOVE Grant koji je dodeljen za održavanje seminara flaute i solističkih koncerata u 2024. godini.

Kao profesor i predavač flaute održala je na desetine majstorskih radionica i seminara u zemlji i inostranstvu, polaznicima kako osnovnih i srednjih škola tako i studentima muzičkih konzervatorijuma.

Predsjedavajuća je ili član žirija na više domaćih i međunarodnih takmičenja flautista u različitim kategorijama, kako u zemlji tako i u regionu. Učesnik je brojnih manifestacija - Brandemburški koncerti na festivalu Grad teatar Budva sa grupom internacionalnih solista, u projektu Muzika na vodi u produkciji Ars-industria, više puta na festivalima A tempo, Barski ljetopis, Podgoričko kulturno ljeto, festivalu ICA (International Montenegro Music Festival), KotorArt, FIAT, Tivat World Music Festival, Festival "Purgatorije" u Tivtu, Hercegnovske muzičke svečanosti, Kragujevačko kulturno leto "Dahom kulture", itd.

Pobjednik je i laureat svih festivala flautista u regionu: Beograd, Valjevo, Požarevac, Podgorica, Kotor itd. Na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu kao laureat takmičenja osvojila je novi instrument. 

U svojoj solističkoj karijeri ostvarila je visoke umjetničke rezultate koji su je doveli u sam vrh flautističkog izvođaštva na prostorima bivše Jugoslavije.

Polaznica je brojnih kurseva vodećih svjetskih flautista, kao što su: M. Kofler (Austrija), M. Adorjan (Mađarska), J. Balint (Mađarska), A. Nikole (Austrija), I. Grafenauer (Austrija), V. Lukas (Francuska), M. Debost (SAD), K. Čestin (SAD), Eje Kaufeld (Švedska), Gunila fon Bar (Švedska), Feliks Rengli (Švajcarska), Dejan Gavrić (Nemačka).

Pored gostovanja na domaćoj crnogorskoj sceni - Podgorica, Bar, Tivat, Budva, Cetinje, Kotor, Herceg Novom na mjestima kao što su Muzički centar Crne Gore, Galerija savremene umjetnosti, Crkva Sv. Duha, Dvorac kralja Nikole, Perjanički dom, solističke nastupe je ostvarila više puta u inostranim salama u različitim državama i gradovima kao što su Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Kraljevo - na najpoznatijim scenama - Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Velika scena i galerija zadužbine I. Kolarca, Galerija Progres, Kombank dvorana, Sala Beogradske filharmonije, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije, Katedrala Blažene device Marije, kao i koncertima u Bukureštu, Zagrebu, Umagu, Skoplju, Briselu, Ankari, Veneciji, Veroni… 

Kao muzički pedagog ima izuzetan doprinos. Studenti ove izvrsne umjetnice osvajaju brojne nagrade na međunarodnim, nacionalnim i regionalnim takmičenjima. Podstiče studente na aktivne nastupe na različitim takmičenjima i festivalima, na kojima njena klasa redovno predstavlja Univerzitet Crne Gore i Muzičku akademiju u zemlji i inostranstvu.

Sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom izvela je više od 350 koncerata za 16 godina aktivnog muzičkog rada, a nastupala je više puta kao solistkinja sa ovim orkestrom u zemlji i inostranstvu. Kao solista odsvirala je neke od najtežih koncerata pisanih za solo flautu uz pratnju orkestra - W.A. Mozarta - Koncert za flautu i orkestar K.313. u G-duru, B. Martinua - Koncert za flautu, violinu i orkestar i C. Reinecke - Koncert za flautu i orkestar Op.283.

Aktivni je član duvačkog kvinteta Crnogorskog simfonijskog orkestra, kao i kvinteta Kotor-Art. Svirala je više puta i sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije. Imala je priliku u toku svoje umjetničke karijere da nastupa sa vodećim dirigentima i muzičarima današnjice, a neki od njih su Ginter Pihler, Uroš Lajovic, Ronald Zolman, Mark Korović, Iker Sančez Silva, Holy Choe, Mladen Tarbuk, Adrijan Liper, Bojan Suđić, Srba Dinić, Roman Simović, Simon Trpčeski, Ivo Pogorelić, Stefan Milenković, Miša Majski, Maja Bogdanović, Tomas Hempson…

Rođena je 1978. godine u Kragujevcu, Srbija, gdje je pohađala osnovnu i srednju muzičku školu u klasi Snežane Kovačević. 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.