Arhitektonski fakultet

Biografija - Rajković Irena




Biografija - Rajković Irena

Doc.dr Irena Rajković, dipl.ing.arh.

Pozicija: Docent

Uža naučna oblast: Bioklimatska i energetski efikasna arhitektura

Irena Rajković je rođena u Varšavi, R Poljska. Osnovne studije završila je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, 2008. godine. Tokom 2009. godine kao stipendista British Scholarship Trust fondacije radila je postdiplomsko istraživanje iz oblasti “Primjena solarne energije, kao jednog vida obnovljivih izvora energije” na “Nottingham Trent University” u Nottingham-u, Velika Britanija. Magistrirala je 2014. godine na smjeru Bioklimatska i energetski efikasna arhitektura na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Zvanje doktora nauka u oblasti  arhitekture stekla je 07.02.2022. godine na Arhitektonskom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu.

Od 2008. – 2010. godine radi kao projektant saradnik u projektantskom birou, a od  2010.- 2023. je saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gdje je u februaru 2023. godine izabrana u zvanje docenta.

Tokom svog profesionalnog angažmana bila je učesnik na brojnim izložbama, konkursima, stručnim kongresima i radionicama, na kojima je bila i u ulozi mentora. Učestvovala je u velikom broju međunarodnih projekata: „European Retrofit Network“, Tempus RESARCH i Tempus DAPEEWB, zatim u projektima u okviru IPA INTERREG programa: 3D-IMP-ACT, REEHUB, kao i REEHUB PLUS, a bila je i član nacionalnog  naučno-istraživačkog tima u projektu “Istraživanje utvrđenja crnogorskog primorja u cilju njihove revitalizacije. Član je NVO “Green Building Council” (Savjet za ekološku gradnju – odsjek za tehniku i obrazovanje) i Saveza arhitekata Crne Gore.

email: irena.rajkovic@ucg.ac.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.