Elektrotehnički fakultet

Biografija - Lekić Neđeljko




Biografija - Lekić Neđeljko

Neđeljko Lekić je rodjen u Titogradu, danas Podgorica. Osnovnu školu je pohađao i završio u Virpazaru  sa odličnim uspjehom. Gimnaziju “Slobodan Škerović” u Podgorici završio je takođe sa odličnim uspjehom.

Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici je završio sa prosječnom ocjenom 9.20. Diplomski rad pod nazivom "Mikrokontrolerski optički čitač identifikacionih kartica" (mentor Prof. Zoran Mijanović) odbranio je sa ocjenom 10.

Po završetku studija, dvije godine je radio kao inženjer projektant u firmi Elektromašinski inženjering iz Podgorice. U tom periodu bavio se razvojem mikrokontrolerskih sistema za  evidenciju i kontrolu industrijskih procesa.

Nakon toga prelazi na Elektrotehnički fakultetu u Podgorici gdje je pohađao postdiplomske studije. Magistirao je septembra 1999 godine odbranivši rad pod nazivom: “Sistem za prikupljanje podataka sa trakastim kodom "1 ili 3"".

Doktorsku disertaciju pod nazivom "Doprinosi razvoju savremenih identifikacionih sistema" (mentor Prof. Zoran Mijanović) odbranio je 29.12.2006. godine na Elektrotehničkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

U zvanje docenta na Univerzitetu Crne Gore izabran je 30.10.2008. godine. U zvanje vanrednog profesora na Univerzitetu Crne Gore izabran je 19.12.2013. godine. U zvanje redovnog profesora na Univerzitetu Crne Gore izabran je 25.12.2018. godine.

U okviru studijskih boravaka i kroz učestvovanje na projektima finanasiranim od strane EU, boravio je na nekoliko evropskih univerziteteta i instituta, i to: University of L'Aquila - L'Aquila, Italy, University of West Bohemia - Plzen, Chech Repablic, University of Patras - Patras, Greece, University of Maribor i Graphitech Trento.

Kao autor ili koautor objavio je veći broj naučnih i stručnih radova na medjunarodnom i domaćem nivou.

Kao član tima učestvovao je u realizaciji TEMPUS, NATO, bilateralnih, WUS, nacionalnih i drugih projekata. Takva aktivnost i dalje traje.

Kao projektant i razvojni inženjer radio je na realizaciji više elektonskih uređaja i sistema, koji su našli primjenu u većem broju radnih organizacija u CrnojGori.

Dobitnik je Nagrade za inovativnost, od strane Privredne komore Crne Gore, 22.04.2009. godine.

Govori engleski jezik.

 

Obrazovanje

Diploma elektro inženjera

Univerzitet Crne Gore, Elektrotehnički fakultet, Crna Gora, Jugoslavija, 1993.

 

Master of Science diploma

Univerzitet Crne Gore, Elektrotehnički fakultet, Crna Gora, Jugoslavija, 1999.

 

PhD diploma

Univerzitet Crne Gore, Elektrotehnički fakultet, Crna Gora, 2006. 

 

Oblasti istraživanja

Primijenjena elektronika (analogna i digitalna), identifikacioni sistemi, industrijska elektronika, industrijske komunikacije, hardversko-softverski ko-dizajn, dizajn zasnovan na upotrebi mikrokontrolera, embedded sistemi, senzorske mreže, intrumentacije i mjerenja, baze podataka.

 

Profesionalna iskustva

  • Dizajn inženjer i projekt koordinator, EMI, 1993-1995,
  • Asistent u nastavi, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Crnne Gore, od decembra 1995.
  • Docent, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Crnne Gore, od oktobra 2008.
  • Vanredni profesor, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Crnne Gore, od decembra 2013.
  • Redovni profesor, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet Crnne Gore, od decembra 2018.

 

Članstva

 

 Znanje i vještine

  • Dizajn zasnovan na upotrebi mikrokontrolera: Atmel AVR i ARM platforms, Microchip PIC platform, Intel industrial controller's platform, itd.
  • Analogni dizajn: standardna analogna kola, senzori i aktuatori, dizajn zasnovan na povretnoj sprezi, itd.
  • Komunikacije: industrijske mrežne komunikacije (RS485, senzorske mreže, itd.)
  • Softveri: asembler, standardni C, C za mikrokontrolere, VHDL, Microsoft Visual Basic, C++, Borland C++ Builder, Microsoft Visual C++,
  • Aplikacije: OrCad, PSpice, MS Ofice, itd.
  • Drugo: baze podataka, SQL, HTML, XML, itd.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.