Filozofski fakultet

Biografija - Doderović Miroslav




Biografija - Doderović Miroslav

      

Prof. dr Miroslav Doderović je osnovnu i srednju školu završio u Nikšiću. Studirao je na Odsjeku za geografiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću gdje je diplomirao iz oblasti turizma sa temom "Turistička valorizacija hidrografskih motiva Pive", 1990. godine sa srednjom ocjenom u toku studija 9,55. Za izvanredno zalaganje i postignuti uspjeh u toku studija, dobitnik je diplome "Luča" 1991. godine. Od Ministarstva za nauku Republike Crne Gore, kao jedan od najboljih studenata Univerziteta, dobio je stipendiju za dalje usavršavanje u struci školske 1990/91. godine.

Uspješno je 1998. godine odbranio magistarsku tezu pod nazivom "Piva, savremene regionalno – geografske promjene" i time stekao akademski stepen magistra nauka. Doktorirao je 2005. godine na Geografskom fakultetu Beogradskog Univerziteta sa temom "Regionalno geografske promjene u dolini Tare".

Poslije diplomiranja počeo je da radi kao saradnik-stipendista na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Izabran je za asistenta - pripravnika na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1993.godine.  Nastavno naučno vijeće  Univerziteta Crne Gore ga je izabralo za asistenta za predmete: Hidrologija, Prostorno planiranje,Regionalna geografija. U akademsko zvanje docenta Univerziteta Crne Gore za predmete Osnovi prostornog planiranja, Hidrologija kopna, izabran je 2011.god.

PODACI O RADNIM MJESTIMA I IZBORIMA U ZVANJE

Predavač je na Specijalističkim studijama  Filozofskog fakulteta u Nikšiću, na predmetima: Urbani i regionalni razvoj, Ruralni razvoj, Turističke Regije. Predavač  je na postdiplomskim studijama iz oblasti prostornog planiranja na disciplini: Metode i tehnike u prostornom planiranju. Predavač je na doktorskim studijama na sledecim disciplinama: Upravljanje projektima u prostornom planiranju, Regionalna politika EU i Jugoistočne Evrope, Prostorne politike EU. Bio je angažovan kao nastavnik na Mašinskom fakultetu školske 2013/2014. na predmetu Prostorno planiranje. Radno je angažovan i na specijalističkim studijama Arhitektonskog fakulteta od 2013. na predmetu Planiranje seoskih naselja. Pored toga angažovan je kao predavač na postdiplomskim studijama Arhitektonskog fakulteta na predmetima: Ruralna analiza i morfologija  i Arhitektura, ekologija, pejzaž i krajolik. Godine 2012. Izabran je za užu naučnu djelatnost Prirodne nauke (ekologija) na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu. Od 2017. godine, u zvanju je vanrednog profesora  za oblast geografskih nauka na Univerzitetu  Crne Gore, dok je 2022. godine izabran za redovnog profesora. Objavio je 80  naučnih radova (od kojih 10 radova i djelova monografija kod prestižnih međunarodnih izdavača). Učesnik je  međunarodnih  i nacionalnih projekata. 

Obavljao je poslove sekretara Vijeća Odsjeka za istoriju i geografiju; od 1994. do 2004.godine. Bio je rukovodilac studijskog programa za geografiju i prostorno planiranje od 2006-2014.god. Rukovodilac je postdiplomskih studija iz prostornog planiranja na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore od 2008-2016. Bio je član Senata Univerziteta Crne Gore, član Savjeta Filozofskog fakulteta. Član  je Etičkog odbora Univerziteta Crne Gore. Takođe je član komisije za doktorske studije na Filozofskom fakultetu. Predsjednik je Komisije za Studensku nagradu opštine Nikšić od 2021. godine. Član je Savjeta za lokalnu samoupravu i razvoj opštine Nikšić.  Urednik je časopisa „Godišnjak Geografskog društva Crne Gore“ i predsjednik Geografskog društva Crne Gore. Predsjednik je žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2023. godinu. Dobitnik je nagrade UCG za doprinos naučnom istraživanju i radu za 2022. godinu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.