Arhitektonski fakultet

Biografija - Rovčanin Premović Gordana




Biografija - Rovčanin Premović Gordana

Dr Gordana Rovčanin Premović, dipl.ing.arh.

Pozicija: Docent

E-mail: gordanar@ucg.ac.me / gordana.rovcanin@t-com.me / goca.rovcanin@gmail.com

Dr Gordana Rovčanin Premović rođena je 1987. godine u Bijelom Polju. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Podgorici. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2010. godine na temu Arhitektonsko – urbanističko rješenje aerodroma na Žabljaku. Magistarske studije završava na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici akademske 2015/2016. godine, sa temom Poslijeratna arhitektonska scena Podgorice u kontekstu stvaranja identiteta grada. Doktorske studije iz oblasti arhitekture i urbanizma upisuje 2016. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 2021. godine na temu Modeli turističke izgradnje i njihov utjecaj na prirodno i kulturno naslijeđe na primjeru Budvanske, Barske i Ulcinjske rivijere (1945.-1991.) – Kriteriji za vrjednovanje i unaprjeđenje, pod mentorstvom Prof.dr.sc. Zlatka Karača, sa komisijom u sastavu: Doc.dr.sc. Ana Mrđa (predsjednica), Prof.dr.sc. Krunoslav Šmit (član) i Doc.dr.sc. Jasenka Kranjčević (članica).

Izabrana je u zvanje docenta 2022. godine. Članica je Centra mladih naučnika i umjetnika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od 2023. godine.

Dobitnik je stipendije Inženjerske komore Crne Gore za najbolje studente i Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore za talente školske 2009/2010. godine, kao i stipendije od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske za studijski boravak na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se bavila studijskim istraživačkim radom vezanim za diplomski projekat, 2010. godine. U toku redovnih studija bila je učesnik brojnih lokalnih i međunarodnih studentskih konferencija i izložbi studentskih radova. Učesnik je više domaćih i međunarodnih urbanističko – arhitektonskih konkursa. Najuspješnije učešće bilježi na konkursu za idejno urbanističko - arhitektonsko rješenje centralne zone Žabljaka 2011. godine, gdje kao koautor u timu osvaja I nagradu. Učestvovala je u izradi studije nacionalnog značaja Heritage Impact Assessment for the Natural and Culturo-Historical Region of Kotor – Heritage  Impact Assessment – HIA Boka Kotorska 2017. godine. Stručnom praksom iz oblasti arhitektonskog projektovanja se bavila od 2010. do 2016. godine, a od 2016. je zaposlena na Arhitektonskom fakultetu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.