Muzička akademija

Biografija - Martinović Bojan




Biografija - Martinović Bojan

Bojan Martinović  rođen je 26. oktobra 1981. godine na Cetinju. Potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju školu je završio je u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je  diplomirao i magistrirao sa najvecom ocjenom. Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Pohadjao je kurseve na  kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Christoph Bernera, Noel Floresa i  Gyrgy Nador.

Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su  Viktor Tretjakov, Marina Yashvilli, Duncan McTier, Wilhelmas Cepinskis, Peter Langgarttner, Miran Begić, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova i mnogi drugi. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjaluckom filharmonijom  i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

 Na svom repertoaru ima preko 30 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije (CNP Podgorica, Dvorana Vatroslav Lisinski- Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod – Zagreb Sava Centar Beograd, Galerija Kolarca  Beograd, Gradska kuća Subotica, Sinagoga Novi Sad, Bošnjački institut - Sarajevo) kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj. Član je medjunarodnog udruženja pedagoga Innovative conservatoire (ICON).

Održao je majstorske kurseve na Moskovskom Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski”, University of Central Oklahoma, Zheijang Conservatory u Hangzhou u Kini i dr.

Tokom 2019/2020 nastupiće u Italiji, Rumuniji, Poljskoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Rusiji, Americi.

Dobitnik je nagrade CANU.

Jedan je od osnivača medjunarodnog muzičkog festivala Espressivo i medjunarodnog pjanističkog takmičenja “Manja”.

Snimao za RTCG, RTS, HRT, TVSLO, Radio Beograd i Radio Crne Gore.

 

Profesor je klavira i dekan na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.