Ekonomski fakultet

Biografija - Goranović Predrag




Biografija - Goranović Predrag

Rođen sam 1.11.1954. godine u Nikšiću, gdje sam završio osnovno i srednje obrazovanje – Gimnaziju. Ekonomski fakultet u Podgorici upisao sam odmah po maturi i na njemu diplomirao 1977. godine.

            Posdiplomske studije na Pravnom fakultetu Univerzitetu u Beogradu smjer Društveno-ekonomski upisao sam 1986. godine. Magistarski rad „Odnos ekonomije i politike u razvoju našeg društva – društveno ekonomskog sistema“ kod mentora akademika Ivana Maksimovića, odbranio sam u martu 1991. godine i stekao akademski stepen magistra društveno ekonomskih nauka.

            Doktorsku tezu „Transformacija porekog sistema i poreske politike u Crnoj Gori“ gdje mi je mentor bio prof. dr Dejan Popopović, odbranio sam u julu 1994. godine  i stekao naučni stepen doktora pravno ekonomskih nauka.

PODACI O RADNIM MJESTIMA I IZBORIMA U ZVANJA

Početkom 1978. godine zaposlio sam se u Industriji piva i sokova „Trebjesa“ u Nikšiću gdje sam radio do 1989. godine. Radio sam na poslovima plana i analize, marketinga a pet godina sam bio i finansijski rukovodilac.

            Nakon toga izabran sam za pomoćnika Ministra finansija u Vladi Crne Gore. Za Ministra bez portfelja, zaduženog za Finansijski sistem izabran sam 1991. godine u prvoj Vladi Crne Gore nakon višestranačkih izbora. Sa tog mjesta vodio sam poresku reformu Crne Gore i formirao Direkciju javnih prihoda, kojom  sam rukovodio do 1996. godine. U tom periodu rukovodio sam formiranjem i realizacijom prve državne revizorske institucije „MontRev“, kao i Instituta za računovodstvo i finansije.

  1. godine izabran sam za Ministra finansija i tu sam dužnost obavljao do 1998. godine, kada sam izabran za Potpredsjednika Vlade za Finansijski sistem. Na toj funkciji bio sam do 2001. godine.

            Od 2002. do 2004. godine bio sam Predsjednik upravnog odbora RTV Crne Gore.

            Za docenta na predmetu Fiskalna ekonomija izabran sam 1995. godine, a za vanrednog profesora na predmetima: Fiskalna ekonomija i Ekonomija javne uprave 2003. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.