Prirodno-matematički fakultet

Biografija - Šćepanović Stevan




Biografija - Šćepanović Stevan

Prof. dr Stevan Šćepanović

BIOGRAFIJA

Rođen 16. juna 1953. godine na Cetinju, Republika Crna Gora, SFRJ. Osnovnu školu i gimnaziju je pohađao u Beogradu i Podgorici. Završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici, a diplomski rad pod naslovom "Računarski programi u sistemima automatskog upravljanja" odbranio je sa ocjenom 10.

Postdiplomske studije je završio na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, oblast Računarska tehnika i informatika, profil Arhitektura i organizacija računarskih sistema i mreža. Prosječna ocjena tokom studiranja mu je bila 8,7. Magistarski rad pod naslovom "Analiza računarskog sistema kao čvora komutacije" odbranio je 1994. godine i stekao akademski naziv Magistra elektrotehničkih nauka, oblast - Arhitektura i organizacija računarskih sistema i mreža.

Doktorsku disertaciju „Analiza jedne klase distribuiranih računarskih sistema posredstvom imitacionog modeliranja“ odbranio je 2002. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Dvije školske godine (1987-1988. i 2005-2006.) proveo je na specijalizaciji u Moskvi, Moskovski državni univerzitet (MGU) "M.V.Lomonosov", Fakultet za numeričku matematiku i kibernetiku (VMiK). Na Fakultetu VMiK MGU je boravio i tokom više kraćih studijskih boravaka: 2000, 2001, 2004, 2008 i 2013. godine. U martu 2006. godine  boravio je dvije nedelje na Univerzitetu „Karl Franc“ u Gracu (Austrija)

Posjeduje iskustvo rada u Republičkom zavodu za statistiku, kao programer, a kasnije kao viši savjetnik-projektant AOP-a. U Narodnoj banci CG radio kao organizator sistema u Centru za AOP i statistiku. Jedno vrijeme bio je zaposlen kao sistem-inženjer u firmi Iskra-Delta iz Ljubljane. Nakon toga ga je Vlada Crne Gore imenovala za pomoćnika direktora Republičkog zavoda za statistiku, odnosno šefa računskog centra RZSCG.

 Svoju karijeru na Prirodno-matematičkom fakultetu započeo je juna 1991. godine, kao glavni inženjer Univerzitetskog računarskog centra, a potom kao glavni inženjer u Računarskom centru Prirodno-matematičkog fakulteta. Dvije godine je obavljao dužnosti šefa Univerzitetskog računarskog centra, a od septembra 1998. do septembra 2002. bio šef Računarskog centra Prirodno-matematičkog fakulteta.

Od 3. decembra 2007. godine do 2. decembra 2013. Godine nalazio se na dužnosti rukovodioca studijskih programa Računarske nauke i Računarstvo i informacione tehnologije na Prirodno-matematičkom fakultetu. Od 3. decembra 2013 do 3. decembra 2016. bio je na funkciji prodekana za nastavu na Prirodno-matematičkom fakultetu.

U periodu od 1991. do 1996. godine povremeno je angažovan u nastavi na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, kao asistent za predmete: Organizacija računara, Operativni sistemi i Informatika.

Septembra 1996. godine izabran je za asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. U svojstvu asistenta redovno je izvodio nastavu koja mu je bila povjerena iz predmeta Programiranje, na Građevinskom fakultetu, kao i iz predmeta: Računarske mreže, Periferije i interfejsi i Distribuirani računarski sistemi, na Prirodno-matematičkom fakultetu.

U zvanje docenta izabran je 2003. godine, a u zvanje vanrednog profesora 2009. godine. Od izbora u zvanje docenta redovno izvodi nastavu i vježbe iz sljedećih predmeta: Računarske mreže i komunikacije, Distribuirani računarski sistemi, Periferije i interfejsi i Bezbjednost računarskih sistema na Prirodno-matematičkom fakultetu i Primjena računara na Građevinskom fakultetu.

Takođe drži i nastavu na specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijskim programima na Prirodno-matematičkom fakultetu iz predmeta: Mobilne i bežične komunikacije, Bezbjednost računarskih sistema, Ruteri i rutiranje u savremenim računarskim mrežama i Koncept i dizajn distribuiranih računarskih sistema.

Član je Stručnog i Programskog odbora festivala informatičkih dostignuća Infofest od 2004. do 2018. Godine, manifestacije koju je Vlada Crne Gore proglasila manifestacijom od državnog značaja. Od 2006. godine izvodi nastavu na Cisco Networking akademiji Univerziteta Crne Gore, kao sertifikovani instruktor Cisco Networking akademije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.