Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija - Tadić Radmilo




Biografija - Tadić Radmilo

Radmilo Tadić rođen je 08. novembra 1963. godine u Plužinama. Osnovnu i srednju školu završio je u Titogradu, a Nastavnički fakultet (danas Filozofski fakultet) završio je u  Nikšiću, prvi u generaciji za manje od četiri godine. Diplomski rad na temu „Mogućnost etičkog promišljanja Hajdegerove fundamentalne ontologije“ odbranio je u septembru 1987. godine. Prve tekstove u dnevnim novinama objavio je početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Radio je u raznim redakcijama, a od 1995. godine u podgoričkom gradskom listu „Polis“ bio je novinar i urednik unutrašnjo-političke rubrike. U dnevnom listu „Vijesti“ od njegovog osnivanja 1998. godine bio je urednik rubrika – društvto, crna hronika, regioni, posebna izdanja,  a godinama je bio zadužen za obuku mladih novinara. Od 2012. do 2015. godine bio je glavni urednik dnevnog lista „Blic Crna Gora“

Tokom novinarske karijere, dobio je više nagrada - godišnju nagradu „Polisa“ povodom 40 godina izlaženja tog podgoričkog časopisa 2000. godine. Dobitnik je i nagrade američkogI Konzulata u Podgorici za feljton „Zašto propadaju crnogorski biznismeni“ koji je objavljen u „Vijestima“, kao i godišnje nagrada „Wild Beauty Award“  koju mu je dodijelila stručna komisija Ministarstva turizma za specijalni dodatak „Ljeto“ objavljen u „Vijestima“. Tadić je pet godina bio urednik časopisa Montenegro explorer koji je distribuiran u cijeloj Evropi na nekoliko jezika i koji je, takođe, dobio nagradu „Wild Beauty Award“.

Kao autor ili koautor objavio je niz monografija i drugih poblikacija vezanih za istoriju Crne Gore. Riječ je, pored ostalog,  o monografiji „Magija traje“ (istorija Nikšićkog pozorišta) odnosno prvoj knjizi štampanoj u nezavisnoj Crnoj Gori,  monografiji „Vijek kraljevske Luke“ (istorija Luke Bar),  te drugim piblikacijama vezanim za istoriju, kulturu i tradiciju pojedinih crnogorskih gradova .

Autor je bestselera „Hronika zločina“  (monstruozna ubistva i mafijaški obračuni u Crnoj Gori od sredine XX vijeka do 2017. godine) koji je rasprodat za svega nekoliko dana.

Tadić je stekao međunarodni sertifikat –ekspert u istraživačkom novinarstvu na obuci   u  Sjedinjenim Američkim Državama 2002. godine, u organizaciji konzulta SAD u Podgorici i State department-a.

Od osnivanja Fakulteta za sport i fizičku kulturu saradnik je u nastavi na  predmetima Štampa i agencije, Pisanje za štampane medije (istraživačko novinarstvo)  i Odnosi  s javnošću.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.