Mašinski fakultet

Biografija - Vujadinović Radoje




Biografija - Vujadinović Radoje

Rođen je 22.8.1974. godine u Beogradu. 

Osnovnu i srednju školu završio je u Nikšiću.

Školske 1992/93 godine upisao se na Mašinski fakultet, Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Bio je stipendista “Željezare-Nikšić” za studente sa prosjekom iznad 8,5. Diplomski rad pod nazivom ″Analiza uticaja temperature predgrijavanja goriva na proces sagorijevanja obradom snimljenih indikatorskih dijagrama GMT-ovog brodskog motora tip SS 4214″ je odbranio 18. novembra 1998. godine. Odmah po diplomiranju radni vijek započinje kao saradnik u nastavi na Katedri za mehanizaciju Mašinskog fakulteta u Podgorici.

Postdiplomske studije je upisao školske 1998/99. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smjer Motori SUS. Magistarski rad pod nazivom ″Stanje izduvne emisije motornih vozila u eksploataciji″ odbranio je 23. marta 2004. godine, pod mentorstvom Prof. dr Stojana Petrovića.

Kao stipendista Ministarstva prosvjete, nauke i sporta Republike Slovenije krajem 2004. godine, proveo je dva mjeseca na usavršavanju na Mašinskom fakultetu u Mariboru, pod mentorstvom Emeritus profesora Želimira Dobovišeka. Usavršavanje u istoj ustanovi je nastavio i u 2005. godini, gdje je realizovao najveći dio istraživanja vezanih za doktorsku disertaciju.

Doktorsku disertaciju pod nazivom ″Modeliranje emisije ugljendioksida putničkih vozila u saobraćaju″ odbranio je 13. decembra 2005. god. na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pod mentorstvom Prof. dr Stojana Petrovića.

U zvanje docent na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore na oblast Motori i vozila izabran je 23.11.2006.god.

Izvodi nastavu iz više predmeta na osnovnim i master studijskim programima Mašinstvo, Drumski saobraćaj i Energetska efikasnost Mašinskog fakulteta u Podgorici. Angažovan je i na master studijama na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore na predmetu Energetska efikasnost u saobraćaju.

Od 2006.-2014 godine obavljao je dužnost nacionalne kontakt osobe (NCP) za Sedmi okvirni program Evropske Unije (FP7) - sektor Transport.

Bio je član Sektorske komisije za saobraćaj i komunikacije, Ministarstvo prosvjete i sporta, 2012.-2016

Učestvovao je kao koordinator ili član radnog tima na više međunarodnih (TEMPUS, ERASMUS+, EUREKA, EUKI) i nacionalnih naučno-istraživačkih i stručnih projekata.

Bio je član organizacionih i naučnih odbora više međunarodnih naučno-stručnih skupova i konferencija u zemlji i inostranstvu.

U toku dosadašnjeg profesionalnog angažmana učestvovao je na brojnim stručnim poslovima iz oblasti motora i vozila i saobraćaja. Posebno interesovanje u zadnjoj deceniji pokazuje za valorizaciju obnovljivih izvora energije kroz realizaciju konkretnih projekata, izradu studija opravdanosti, izradi projektne dokumetacije, što je u konačnom rezultiralo publikovanjem značajnog broja naučnih i stručnih radova na konferencijama i u međunarodnim časopisima. Trenutno su planiranje održive urbane mobilnosti i uvođenje e-mobilnosti u Crnoj Gori teme kojima posvećuje posebnu pažnju u svom profesionalnom angažmanu.

Napisao je preko 75 naučnih radova koji su objavljeni u monografijama, međunarodnim časopisima i prezentirani na naučno-stručnim skupovima i konferencijama u zemlji i inostranstvu. Do sada je kao autor ili koautor objavio 12 radova u časopisima indeksiranim na SCI listi. 

Recenzirao je preko 20 radova u renomiranim međunarodnim časopisima sa SCI liste.

Osim mentorstva na preko 60 završnih, specijalističkih, diplomskih i magistarskih radova, bio je član preko 100 komisija za odbranu istih.

Od 2016 godine obavlja dužnost Prodekana za finansije na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Od 2016 godine rukovodilac je Centra za motore i vozila u kome se obavlja više stručnih poslova vezanih za vozila po ovlašćenjima Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvjete.

U zvanje vanredni profesor Univerziteta Crne Gore na naučnu oblast Drumska vozila i saobraćaj izabran je 16.10.2017 godine.

Član je brojnih radnih grupa u ministarstvima Vlade Crne Gore za izradu normativnih akata iz oblasti saobraćaja.  

Usavršavao se kroz brojne studijske posjete na više evropskih univerziteta (Univerzitet u Delftu, KTH u Stokholmu, UPC Barselona, Aristotel Univerzitet u Solunu,…).

Kao konsultant i expert u oblasti saobraćaja i obnovljivih izvora energije realizovao je brojne ugovore sa renomiranim međunarodnim institucijama i konsultantskim kompanijama kao što su: GIZ, UNDP, UNECE, TIEG, B&S Europe…  

Od 2021 godine predsjednik je Tehničkog komiteta Instituta za standardizaciju ISME/TK 012 Sredstva i uređaji za skladištenje i transport.

Od 18.03.2022 godine obavlja dužnost dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

U zvanje redovni profesor Univerziteta Crne Gore na naučnu oblast Drumska vozila i saobraćaj izabran je 16.09.2022 godine.

Govori, čita i piše engleski jezik.

Oženjen je i ima troje djece.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.