Filološki fakultet

Biografija - Banjević Aleksandra




Biografija - Banjević Aleksandra

Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, Odsjek za francuski jezik i književnost. Magistrirala na Filološkom fakultetu Blaže Koneski, Skoplje, Makedonija, na temu Romanizmi u Paštrovskim ispravama, 16 - og decembra 2003. Doktorsku disertaciju odbranila na Filološkom fakultetu u Skoplju, Republika Makedonija, na temu Neposredni i posredni načini posudjivanja riječi romanskog porijekla u crnogorskom jeziku, 9. oktobra 2007. godine.
Radila kao profesor francuskog jezika u Gimnaziji Slobodan Škerović u Podgorici u periodu od 1992 – 1999. godine. Honorarno angažovana na Filozofskom fakultetu u Nikšiću kao lektor francuskog jezika na vanmatičnim katedrama u periodu od 1998 – 1999. godine. Od maja do oktobra 2003. godine angažovana na poslovima saradnika u Odjeljenju za medjunarodne odnose pri Rektoratu Univerziteta Crne Gore.
Od 1999. godine - asistent saradnik na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za francuski jezik i književnost prilikom čijeg osnivanja je bila sekretar u komisiji za izradu elaborata. Učestvovala u izradi nastavnih planova i programa za studije francuskog jezika na svim godinama. Član redakcije časopisa Lingua Montenegrina, Folia linguistica et litteraria. Stručni konsultant za transkripciju i transliteraciju za francuski jezik u Savjetu za standardizaciju crnogorskog jezika Vlade Crne Gore.
2010-2015, Član Nacionalnog Savjeta za Obrazovanje Vlade Crne Gore.
Na listi eksperata za akreditaciju ustanova i studijskih programa. („Sluzbeni list RCG“, broj 60/03 i „Sluzbeni list CG“, broj 45/10) - oblast romanska lingvistika.
Član Executive Group Euraxess mreže Researchers in Motion.
Na listi eksperata za sljedeće programe EC: Horizon 2020 – the Framework Programme for Research and Innovation; Education, Audio-Visual and Culture Executive Agency programmes; Other European Commission funding programmes.
Jedan od koordinatora u projektu Tempus IV (SEEPALS 2010-2013) projektu čiji je  nosilac Univerzitet Crne Gore / Filozofski fakultet.
U okviru TEMPUS SEEPALS 2010-2013 projekta radila na izradi planova i programa planova i programa: French For Specific Purposes Programme, Professional French.
Učesnik u EVOLUNIMONT projektu.
Učesnik na sastancima radne grupe za razvoj strategije i akcionog plana za unapređenje kvaliteta na Univerzitetu Crne Gore.
Učesnik na seminarima za implementiranje Crnogorskog kvalifikacionog okvira.
Birana u akademsko zvanje vanredni profesor Univerziteta Crne Gore za predmete Fonetika i morfosintaksa I, Fonetika i morfosintaksa II, Sintaksa rečenice francuskog jezika I i Sintaksa rečenice francuskog jezika II na Filozofskom fakultetu 14. 04. 2014. godine (Odluka o izboru u zvanje, broj: 08-441/1).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.