Filozofski fakultet

Biografija - Vučković Dijana




Biografija - Vučković Dijana

Prof. dr Dijana Vučković

 

Dijana Vučković završila je osnovne studije za obrazovanje učitelja 2000. godine na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Magistrirala je i doktorirala na Učiteljskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu. Doktor je didaktičko-metodičkih nauka.

Izabrana je u zvanje vanredni profesor za oblasti Metodika nastave maternjeg jezika na Studijskom programu za obrazovanje učitelja i Metodika vaspitno-obrazovnog rada na Studijskom programu za predškolsko vaspitanje. Realizuje nastavu iz metodičke grupe predmeta na još tri programa: SP Pedagogija, SP Psihologija i SP Inkluzivno obrazovanje.

Bavi se istraživanjima iz oblasti metodike nastave. Objavila je više od osamdeset naučnih i stručnih radova. Neki od njenih radova publikovani su u časopisima indeksiranim u SSCI i A&HCI. Učestvovala je u radu brojnih međunarodnih, regionalnih i nacionalnih skupova i konferencija. Na dvije međunarodne naučne konferencije dodijeljene su joj nagrade za najbolje izložene radove (Zagreb, konferencija pod nazivom  Redefiniranje tradicije: dječja književnost, suvremena komunikacija, jezici i dijete,  2010. godine i 6th International Conference Plagiarism Across Europe and Beyond, Dubai, 2020. godine).  Vučković je aktivno učestvovala u realizaciji više od dvadeset projekata različitog karaktera i obima, od nacionalnih naučnoistraživačkih (Jačanje akademskog integriteta) do međunarodnih projekata strukturnih mjera (ERASMUS DEVCORE, ERASMUS STAND, ERASMUS R@WBC) . Bila je članica projektnog tima za realizaciju projekta IPA II Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore. Pored toga, Vučković već desetak godina učestvuje u brojnim aktivnostima koje realizuje Savjet Evrope, a koje se dominantno tiču unapređenja kvaliteta vaspitanja i obrazovanja kroz rad na razvoju građanske kompetencije. Vučković sarađuje sa Zavodom za školstvo, Centrom za srednje stručno obrazovanje, Zavodom za udžbenike i Ispitnim centrom Crne Gore.  Dobitnica je priznanja za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore za 2020. godinu. 

 

Obavljala je poslove sekretara, a potom i rukovodioca Studijskog programa za obrazovanje učitelja u dvanaestogodišnjem periodu. Od 2020. godine  prodekanka je za nastavu Filozofskog fakulteta. Bila je članica Vijeća društvenih nauka, kao i članica Centra za studije i kontrolu kvaliteta na Univerzitetu Crne Gore. Predsjednica je Komisije za cjeloživotno učenje na Univerzitetu Crne Gore. 

 

Detaljniji podaci mogu se naći u biltenima Univerziteta Crne Gore za 2010, 2015. i 2020. godinu (dostupno na sajtu UCG). Informacije o najvažnijim publikacijama dostupne su na ovoj stranici, u dijelu pod nazivom Izabrane publikacije.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.