Biotehnički fakultet

Biografija - Pajović Radmila - Šćepanović




Biografija - Pajović Radmila - Šćepanović

Rođena sam 3.1.1972. godine u Podgorici. Osnovnu školu i gimnaziju sam  završila u Podgorici sa odličnim uspjehom. Diplomirala sam 1996. godine na temu "Analiza uslova i rezultata proizvodnje grožđa na zasadu Poljoprivrednog instituta u Podgorici", Odsjek za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prosječna ocjena tokom studija iznosila je 8,78.           

Poslijediplomske studije iz oblasti tehnologije vina završila sam na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu  sa prosječnom ocjenom 9,66. Magistarsku tezu "Ispitivanje uticaja nekih bioloških i tehnoloških faktora na kvalitet vina sorte vranac" sam odbranila  u junu 2001. godine i stekla zvanje magistra tehnoloških nauka. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Uticaj sorata i tehnoloških postupaka na sadržaj bojenih materija u crvenim vinima" sam odbranila  u decembru 2006. godine na Poljoprivrednom fakultetu za nauku i hranu Univerziteta u Skoplju – Makedonija.

Specijalizacije iz oblasti vinarstva obavljala sam u renomiranim istraživačkim ustanovama u Evropi i Americi. Na Institutu za vino u Atini – Grčka (National Agricultural Research Foundation, Wine Institute of Athens) boravila sam šest mjeseci (od oktobra 2001. do marta 2002. godine). Kao stipendista vlade Sjedinjenih američkih država (USDA) sam provela  sedam nedjelja (oktobar-novembar 2003.godine) na Cornell University - The New York State Agricultural Experimental Station, na naučno-stručnom usavršavanju iz oblasti vinarstva. U oktobru 2007. godine sam obavila specijalizaciju na Katedri za vinarstvo na Biotehničkom fakultetu, Univerziteta u Ljubljani – Slovenija.

Tokom 2012. godine sam kroz dvije jednomjesečne specijalizacije realizovala  projekat “Polifenolna karakterizacija crnogorskih autohtonih sorti grožđa”. Projekat je realizovan u saradnji Istraživačkog Instituta za vinogradarstvo i voćarstvo Saveznog koledža (Federal College and Research Institute for Viticulture and Pomology, Klosterneuburg - HBLA) i Katedre za voćarstvo i vinogradarstvo University of Natural Resources and Applied Life Sciences – BOKU u Beču - Austrija. Prvi jednomjesečni boravak u januaru je finansiran stipendijom „One Month Visits/Benedek“ koju dodjeljuje austrijska Agencija za međunarodnu saradnju - OeAD, a u drugom jednomjesečnom boravku, u mjesecu junu, školarina je bila obezbijeđena sa projekta koji je finansirala Evropska Unija FP7-REGPOT-2010-5-AgriSciMont “Fostering a science-based development of sustainable Montenegrin agriculture“.

Rezultati istraživačkog rada na brojnim naučno –istraživačkim i bilateralnim projektima koji su realizovani na Biotehničkom fakultetu UCG  i tokom navedenih specijalizacija, najvećim dijelom su ugrađeni u 43  rada  publikovanih u različitim časopisima u zemlji i inostranstvu, između ostalih i na SCI listi. Od rada na doktorskoj disertaciji  pa kroz realizaciju projekta na specijalizaciji 2012. godine, najuža oblast mog naučnog interesovanja  postaju  polifenoli grožđa i vina. Većina mojih objavljenih naučnih radova je iz te oblasti.

U cilju opremanja i osavremenjavanja enološke laboratorije Biotehničkog fakulteta UCG čiji sam rukovodilac, realizovala sam desetak projekata za nabavku opreme. Iskustvo i znanje stečeno na usavršavanju i specijalizacijama omogućili su "prenos znanja" te sam zajedno sa kolegama, razvila i postavila desetaktak stručnih i naučnih metoda za analize grožđa i vina u enološkoj laboratoriji Biotehničkog fakulteta. Time je postavljen čvrst osnov za dalja naučna istraživanja iz oblasti vinogradarstva i vinarstva u Crnoj Gori.

Od 2009. godine sam  predavač na predmetima iz oblasti vinarstva i tehnologije prerade na Biotehničkom i Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Na predmetima na kojim sam angažovana, pored teorijskog, studentima aktivno prenosim i praktična znanja  u vinariji i enološkoj laboratoriji Biotehničkog fakulteta.

Angažovana sam i kao stručni saradnik u brojnim projektima i poslovima koje realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore:  predstavnik sam Crne Gore u Međunarodnom uredu za vinovu lozu i vino OIV-e (Office International de la vigne et du Vin, Paris); zvanični sam degustator Crne Gore; član sam stručnih timova Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za ocjenu kvalitetne kategorije vina i puštanje vina u promet; član sam senzornih komisija za ocjenu kvaliteta vina na sajmovima u Novom Sadu, Skoplju, Mariboru i  Budvi, član sam Uređivačkog odbora časopisa “Poljoprivreda i šumarstvo“ u izdanju Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore; recenzent sam u renomiranim časopisima; član sam radne grupe na Projektu vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda "Dobro iz Crne Gore" za oblast Alkoholnih pića; član sam radne grupe za pregovore Crne Gore sa EU za poglavlje 11 (Poljoprivreda i ruralni razvoj) za oblast vinarstva.

Podaci o radnim mjestima i izborima u zvanje

 Moj radni angažman  je otpočeo u februaru 1997. godine na mjestu pripravnika u Centru za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo tada Poljoprivrednog instituta (danas Biotehnički fakultet) u Podgorici. Nakon pripravničkog staža sam primljena  za saradnika - asistenta iz oblasti vinarstva u istom Centru. Nakon odbrane magistarskog rada, u zvanje višeg istraživača za oblast vinarstva  izabrana sam 2002. godine (Odluka Univerziteta br. 01-81, od 18.02. 2002. godine).

Pored realizacije naučno-istraživačkih projekata, u zvanju višeg istraživača  sam bila odgovorna za stručnu  kontrolu procesa proizvodnje vina i lozove rakije u podrumu "Oglednog imanja" Biotehničkog instituta, kao i laboratorijska (fizičko-hemijska) i senzorna ispitivanja  kvaliteta vina. Od 2004. godine sam rukovodilac enološke laboratorije u Centru za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo.

Od školske 2006/07. godine sam radila  kao saradnik u nastavi (asistent) na predmetu Opšte vinogradarstvo (Osnovne akademske studije), Studijski program Biljna proizvodnja i kao predavač na predmetima Razmnožavanje vinove loze, Podizanje vinograda, Podrumarstvo i prerada grožđa i Vinarstvo na Primijenjenim osnovnim studijama, smjer Vinogradarstvo i vinarstvo na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Po odbranjenoj doktorskoj disertaciji 2006. godine i sticanju potrebnih uslova sam izabrana  u akademsko zvanje docent Univerziteta Crne Gore (Odluka Univerziteta br. 01-2650, od 25.12. 2008. godine) za predmete: Vinarstvo sa preradom grožđa, Tehnologija prerade ratarsko-povrtarskih proizvoda i Praktična obuka na Studijskom programu Biljna proizvodnja na Biotehničkom fakultetu.

U periodu od 2009. do 2013. godine sam takođe angažovana kao predavač i na predmetu: Tehnologija grožđa i vina na Specijalističkim akademskim studijama, smjer: Organsko usmjerenje Metalurško-tehnološkog fakulteta, kao i na poslijediplomskim magistarskim studijama Biotehničkog fakulteta, Smjer voćarsko-vinogradarski-vinarski na predmetu: Tehnologija vina.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.