Prirodno-matematički fakultet

Liflet o COST Projektu "SMIRES"Liiflet o projektu izučavanja i upravljanja povremenim rijekama i efemernim potocima na Evropskom nivou (SMIRES) dostupan je na nasem jeziku.
 
Povremene rijeke i efemerni potoci  (IRES) su vodeni tokovi koja prekidaju svoj tok i ponekad presušuju. IRES pokriva više od polovine svjetske riječne  mreže (sto je slučaj i sa Crnom Gorom) na globalnom nivou i nastavljaju i dalje da se šire zbog globalnih promjena.
 
SMIRES je COST akcija koju finansira Evropska unija sa ciljem umrežavanja, izgradnje kapaciteta i sintetiziranje znanja iz oblasti istraživanja i upravljanja IRES staništima. Okupili smo pripadnike akademske zajednice kao i menadžere u oblasti upravljanja vodama, iskusne istraživače kao i one na početku karijere, i naučnike iz različitih država kako bi ostvarili zajednički cilj: unaprijediti istraživanje i upravljanje IRES staništima. Naši članovi dijele različita  iskustva i stručnost koja će omogućiti razvoj novih i ponekad neočekivanih multidisciplinarnih rješenja koja zadovoljavaju ključne izazove u oblasti istraživanja i upravljanja IRES staništima

Dokumenti

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print