Rektorat, 11.09.2020

Počinje rekonstrukcija čitaonice Centralne univerzitetske bibliotekeFoto

Univerzitet Crne Gore je počeo realizaciju projekta cjelovite rekonstrukcije čitaonice  Centralne univerzitetske biblioteke u okviru zgrade tehničkih fakulteta u Podgorici.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 130.000€, kojom će se prostor postojeće čitaonice privesti namjeni u skladu sa  najsavremenijim svjetskim standardima.

Investicijom će se riješiti problemi nastali tokom dugogodišnje eksploatacije prostora koji će se, iz sredstava Univerziteta, po prvi put renovirati od izgradnje zgrade tehničkih fakulteta, a na inciijativu rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Danila Nikolića.

Pri tome se vodilo računa o potrebama osoba sa invaliditetom, te je u okviru rekonstrukcije enterijera, uz adekvatan mobilijar, kompjutersku i drugu IT opremu, predviđeno ugrađivanje i jednokrilnih senzorskih vrata sa dvostranim otvaranjem i rezervnim baterijskim napajanjem u slučaju prekida napajanja električnom energijom.

Radovi u čitaonici podrazumijevaju potpunu rekonstrukciju cjelokupnog enterijera, nabavku novog mobilijara (stolova, stolica, polica za referensnu zbirku, legate i dr...), zamjenu bravarije i stolarije, cjelokupnih elektroinstalacija, vodoinstalacija i sistema za klimatizaciju.

Sva računarska oprema biće zamijenjena novom, a osim toga implementiraće se tzv. info kios i skener A0 formata, kao dodatna IT oprema, koja će korisnicima omogućiti najoptimalnije uslove za učenje i rad.

Osim toga, rekonstrukcija čitaonice podrazumijeva i rekonstrukciju krovne konstrukcije, bravarske, keramičarske i gipsarske, stolarske, molerske i dekorativne radove, kao i postavljanje podnih obloga i rasvjete.

Projektom je predviđena i rekonstrukcija i opremanje kancelarijskog prostora za bibliotečko osoblje.

Ugradnjom pleksiglasa između korisničkih mjesta omogučiće se individualan rad u čitaonici, koji će, u vremenu globalne pandemije, obezbijediti i optimalno poštovanje mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Radovi na rekonstrukciji čitaonice Centralne univerzitetske biblioteke trebalo bi da budu završeni početkom 2021. godine.

 

Medijske objave:

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/292401/pocela-rekonstrukcija-centralne-biblioteke-ucg.html

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/pocela-rekonstrukcija-centralne-biblioteke-ucg

https://volimpodgoricu.me/2020/09/11/pocinje-rekonstrukcija-citaonice-centralne-univerzitetske-biblioteke/

https://www.portalanalitika.me/clanak/pocinje-rekonstrukcija-citaonice-centralne-univerzitetske-biblioteke

 

Broj posjeta : 756