Uspostavljanje saradnje sa evropskim univerzitetima u okviru Erasmus+ programa




Univerzitet Crne Gore od 2014. godine intenzivno učestvuje u projektima međunarodne kreditne mobilnosti. Ovi projekti zasnovani su na principu razmjene studenata i nastavnog i nenastavnog osoblja institucija visokog obrazovanja.

Svaka univerzitetska jedinica Univerziteta Crne Gore, po osnovu prethodne saradnje ili postojećih kontakata, može da inicira sklapanje partnerstva sa nekim univerzitetom iz zemalja članica EU i trećih zemalja pridruženih programu (Sjeverna Makedonija, Srbija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska). Prijave za projekte, sa predloženim brojem mobilnosti, podnose institucije visokog obrazovanja iz zemalja EU i trećih zemalja pridruženih programu svojim nacionalnim agencijama.

Razmjene se zasnivaju na ugovoru (Inter-Institutional Agreement-IIA) između institucija visokog obrazovanja programske i partnerske zemlje. Ugovorom se definišu broj mobilnosti, studijske oblasti i nivo studija, kao i detalji mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja. IIA potpisuje rektor u ime Univerziteta Crne Gore.

Prijave se podnose jednom godišnje, u februaru, dok se rezultati objavljuju najčešće u julu iste godine. Kancelarija za međunarodnu saradnju priprema potrebnu dokumentaciju za prijavu projekata i dostavlja potencijalnim partnerskim insitucijama.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.