Portugalka zavoljela Crnu Goru: Planiram da se vratim i uživam u plažama




Kroz programe mobilnosti, godišnje, na Univerzitetu Crne Gore (UCG), sa drugih partnerskih univerziteta boravi oko 50 inostranih studenata, u okviru jedne akademske godine. Kako je Dnevnim novinama saopšteno iz ove obrazovne ustanove, preko programa razmjene, najviše njih dolazi iz Poljske, Portugalije i Rumunije.

“Interesovanje stranih studenata se pretežno vezuje za Ekonomski fakultet, Filološki fakultet, Likovnu akademiju na Cetinju i Fakultet političkih nauka. Studenti koji dolaze na razmjenu su pretežno smješteni u studentskim domovima”, kazali su iz UCG.

Korisnica jednog od navedenih programa, Beatriz Santos Boa iz Porugalije, u razgovoru za Dnevne novine otkriva iskustvo boravka u Crnoj Gori.

“Dolazim iz jednog malog grada pod imenom Covilha, u Portugalu. Sada imam 22, ali mi je bila 21 tokom programa razmjene. Ja sam postdiplomac iz oblasti političkih nauka i međunarodnih odnosa. Takođe, završavam i master studije iz političkih nauka, na Univerzitetu da Beira. Tokom mog diplomiranja studirala sam u inostranstvu jedan semestar na Univerzitetu u Maastrichtu, u Holandiji, kroz program Erasmus +”, počinje priču Beatriz koja je u Crnu Goru došla preko programa ICM/Eramus.

“Poslije kratke pretrage svih opcija koja su bile predstavljene, Crna Gora je upravo izgledala kao mala i sigurna zemlja za život. Pored prekrasnih pejzaža i pristupačnog načina života, zaista se pokazala kao najbolji izbor, zbog kog sam srećna”, kazala je Beatriz.

Prema njenim riječima, najbolji dio studiranja u Crnoj Gori joj je bila prilika da sazna više o istoriji i politici naše zemlje.

“U Portugalu, a posebno na mom univerzitetu, Balkan nije uobičajena tema, a posebno ne specifičnosti politike svake zemlje, tako da je dolazak u Crnu Goru stvarno ispunio taj jaz”, istakla je Santos Boa.

Crnogorci ljubazni i spremni da pomognu

Ona je u Crnoj Gori boravila pet mjeseci, što znači da je iskoristila maksimalno trajanje Erasmus programa. Međutim, toliko je našu zemlju zavoljela planira da se uskoro vrati i uživa u njenim plažama.

“Svakom studentu iz Portugala koji razmišlja da dođe u Crnu Goru kako bi studirao, poručila bih da obavezno dođe, jer je to zaista lijepa zemlja ispunjena lijepim i ljubaznim ljudima koji su voljni da pruže ruku kada vam je potrebno. Jezička barijera ponekad može biti malo teška, ali vremenom i strpljenjem moguće je to prevazići”, kaže Santos Boa.

Dok je boravila u Crnoj Gori, zajedno sa portugalskim prijateljima, bila je smještena u studentskom domu jer je to bila, kako kaže, jeftina i sigurna opcija. Ipak, naglašava da nije imala nikakvih problema.

“Nijesam imala problema u Crnoj Gori, kao što sam rekla prije, svi su bili ljubazni i spremni da pomognu. Jezik je bio barijera dok smo moji prijatelji i ja putovali, ali sa našim skromnim crnogorskim jezikom i sa puno korišćenja engleskog jezika, uspjeli smo komunicirati sa svima”, priča Beatriz.

Na kraju, ona poručuje da je boravak u Crnoj Gori nevjerovatno iskustvo koje bi ponovila i preporučila svima.

“Sve u svemu, bilo je nevjerovatno iskustvo koje bi, ako je moguće, volio da ponovo doživim. Zaljubio sam se u zemlju i preporučio svima sa kojima sam razgovarao”, dodala je Beatriz.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.