Iznosi stipendija za studente, nastavno i nenastavno osoblje




Šta pokriva Erasmus+ stipendija? 

Sve vrste mobilnosti koje se finansiraju kroz Erasmus+program pokrivaju troškove života i putne troškove. Stipendije, kako za studente, tako i za osoblje, isplaćuje partnerski univerzitet, dok UCG kao institucija, koja ne učestvuje punopravno u programu, ne isplaćuje stipendiju. 

Iznosi stipendija za mobilnost studenata

Stipendije za pokrivanje troškova života studenti dobijaju na mjesečnom nivou, a iznosi zavise od zemlje u kojoj se mobilnost realizuje i dati su u sljedećoj tabeli:

Zemlje u kojima se mobilnost realizuje

Mjesečni iznos stpendije

Danska, Finska, Island, Irska, Luksemburg, Švedska, Lihtenštajn, Norveška

900 €

Austrija, Belgija, Njemačka Francuska, Italija, Grčka, Španija, Kipar, Holandija, Malta, Portugal 

850 €

Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Turska, Srbija 

800 €

Iznosi stipendija za nastavno i nenastavno osoblje

Za nastavno i nenastavno osoblje iznosi su predviđeni na dnevnom nivou i takođe variraju zavisno od zemlje u kojoj se realizuje mobilnost. Dnevni iznosi dati u tabeli se u cjelini isplaćuju za boravke do 15 dana, a ako boravak traje duže, od 15. pa do 60. dana, koliki je maksimum boravka, predviđen je dnevni iznos od 70% iznosa datog u tabeli koja slijedi:

Zemlje u kojima se mobilnost realizuje

Iznosi stipendije na dnevnom nivou

Norveška, Danska, Luksemburg, Island, Švedska, Irska, Finska, Lihtenštajn

180 €

Austrija, Belgija, Njemačka, Italija, Grčka, Španija, Kipar, Holandija, Malta, Portugal

160 €

Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Sjeverna Makedonija, Turska, Srbija 

140 €

Podrška za putne troškove učesnika

Iznosi predviđeni za pokrivanje putnih troškova (i za studente i za nastavno i administrativno osoblje) takođe su unaprijed određeni i variraju zavisno od rastojanja od mjesta boravka do mjesta gde će se mobilnost realizovati. Rastojanje se računa isključivo prema kalkulatoru razdaljine koji koristi Evropska komisija, i to posmatrajući razdaljinu u jednom smjeru, a odgovarajući iznos dat u tabeli predviđen je za pokrivanje troškova povratne karte:

Rastojanje u kilometrima Iznos po učesniku
(za povratnu kartu)
10 – 99 KM 20 EUR
100 – 499 KM 180 EUR
500 – 1999 KM 275 EUR
2000 – 3999 KM 360 EUR
3000 – 4999 KM 530 EUR
4000 – 4999 KM 820 EUR
8000 KM ili više 1500 EUR

Putni troškovi se isplaćuju zajedno sa stipendijom. Sa stipendijom i iznosom za putne troškove, koja je učesnicima obično dostupna tokom ili nakon mobilnosti, učesnici samostalno kupuju karte za prevoz do partnerske zemlje i institucije. Stroga preporuka je da učesnici organizuju putovanje isključivo kada dobiju potvrdu od strane partnerskog univerziteta da to mogu uraditi. 

Ostali troškovi koji nisu pokriveni stipendijom 

Troškovi osiguranja nisu pokriveni stipendijom i učesnik je dužan da obezbijedi putno-zdravstveno osiguranje za sve dane boravka u partnerskoj zemlji prije odlaska na mobilnost. 

Troškovi izdavanje vize nisu pokriveni. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.