ERASMUS + KA107 program




Image

 

Erasmus+ je novi program za saradnju Evropske unije u oblasti obrazovanja, mladih i sporta.

 

U najširem smislu, program Erasmus+ u oblasti obrazovanja ima sljedeće prioritete:

  • unaprijediti i podržati razvoj svih nivoa obrazovanja,
  • ojačati veze između formalnog, neformalnog i informalnog učenja,
  • osnažiti vezu obrazovanja sa svijetom rada,
  • stvoriti dodatne vrijednosti za evropski prostor obrazovanja,
  • povezati zemlje članice u definisanju obrazovnih politika.

U fokusu programa Erasmus+ je jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu, razvoj liderskih vještina, solidarnosti i razumijevanja između kultura.

U oblasti sporta, prioritet su saradnja i umrežavanje sportskih organizacija i podrška projektima koji mogu indirektno da doprinesu ublažavanju društvenih i ekonomskih aspekata fizičke neaktivnosti.

Erasmus+ promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija u obrazovanju, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u finansiranim projektima i šire, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, višejezičnost, jednakopravnost i inkluzivni pristup obrazovanju.

Erasmus+ će trajati u periodu od 2014. do 2020. godine.

Institucije koje imaju pravo da učestvuju u projektima Erasmus+ moraju da pripadaju tzv. programskim zemljama (zemlje Evropske unije, Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska), dok su pojedini djelovi programa, naročito oni koji se odnose na visoko obrazovanje, otvoreni i za učesnike iz tzv. partnerskih zemalja (to mogu da budu zemlje koje se nalaze u susjedstvu Evropske unije, među njima je i Crna Gora, ali i sve druge zemlje sveta).

Erasmus+ je naslijedio i objedinio četiri programa u kojima je Crna Gora učestvovala u periodu od 2007. do 2013. godine: Tempus, Erasmus Mundus, Program za cjeloživotno učenje i program Mladi u akciji. 

Informacija o univerzitetima sa kojima je UCG do sada sklopio saradnju u okviru ovog programa dostupana je na: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/19379/objava/82474-partnerski-univerziteti-u-okviru-erasmus-ka107-programa .

Periodi mobilnosti za studente mogu trajati od 3 do 12 mjeseci,a izabrani studenti dobijaju mjesečnu stipendiju, uz pokrivene troškove puta i osiguranja tokom perioda mobilnosti.

Kako se prijaviti za konkurse za program Erasmus+

Konkursi za prijavu za mobilnosti u okviru Erasmus+ programa objavljuju se na sajtu UCG (http://www.ucg.ac.me/objava/blog/19379/objava/6488-erasmus-konkursi)  i sajtovima fakulteta.

Dokumentaciju (SVE U JEDNOM PDF FAJLU) je potrebno dostaviti prodekanu za međunarodnu saradnju/prodekanu u čijoj je nadležnosti međunarodna mobilnost matičnog fakulteta.

Matični fakultet  sačinjava rang listu nominovanih kandidata i dostavlja Kancelariji za međunarodnu saradnju. Finalnu odluku o izboru kandidata donosi Univerzitet za koji se student prijavio. Nakon završenog procesa selekcije, kandidat se prijavljuje univerzitetu domaćinu putem aplikacionog formulara koji će im biti naknadno dostupan.

Dokumentacija za prijavu potrebna studentima osnovnih i magistarskih studija

  1. Uvjerenje o prosječnoj ocjeni prevedeno na engleski jezik
  2. Kopija posljednje diplome (ukoliko je ima)
  3. Potvrdu o studiranju u cilju evidencije redovnosti studija prevedenu na engleski jezik
  4. Dokaz o znanju engleskog jezika
  5. CV u Europass formatu i motivaciono pismo na engleskom jeziku
  6. Dokumentovane vannastavne aktivnosti (ukoliko ih ima): međunarodni studentski skupovi, aktivnosti studentskih organizacija, stručna usavršavanja, pohađanje ljetnjih škola, volontiranje...
  7. Kopija pasoša
  8. Izjava o dosadašnjem učešću u programima mobilnosti (da li je student učestvovao, koliko puta u toku trenutnog nivoa studija i u kojim programima)
  9. Ukoliko je je kandidat student sa invaliditetom, dostaviti potvrdu ili naglasiti prodekanu

Dokumentacija je nešto drugačija za studente doktorskih studija, kao i za akademsko, odnosno, administrativno osoblje. 

Više informacija o procesu prijave je dostupno u odjeljku Uputstvo za prijavu na konkurse Erasmus+ programa. 

Dodatne informacije mogu se dobiti i u Kancelariji za međunarodnu saradnju u terminima konsultacija, od ponedjeljka do četvrtka od 13.00 do 15.00 časova, ili putem e-maila: irouom@ucg.ac.me 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.