Istorijski institut UCG organizuje međunarodnu naučnu konferenciju u znak sjećanja na Trinaestojulski ustanak




Istorijski institut Univerziteta Crne Gore organizuje međunarodnu naučnu konfererenciju  1941. u Crnoj Gori: Osamdeset godina od Trinaestojulskog ustanka,  u petak, 09. jula 2021. godine, sa početkom u 9.00 sati, u sali Senata, u zgradi Rektorata UCG.

Na otvaranju naučnog skupa govoriće direktor Istorijskog instituta UCG dr Radoslav Raspopović.

Konferencija će biti održana u dvije sesije, kroz naučni dijalog, razmatrajući pitanja karaktera i značaja Trinaestojulskog ustanka (oslobodilačkog i antifašističkog) iz ugla savremene istorijske nauke. Sagledaće se uticaj ustanka na tok oslobodilačkih procesa u Crnoj Gori i na jugoslovenskim prostorima, pitanje njegovog značaja za oblikovanje političkih ideja o redefinisanju uređenja posleratne jugoslovenske države. Takođe, razmatraće se i uticaj Trinaestojulskog ustanka na sadržaj književnih, umjetničkih i djela spomeničke arhitekture, nastalih u toku i poslije Drugog svjetskog rata.

Pozivu na ovu međunarodnu naučnu konferenciju odazvali su se istraživači iz oblasti istorije, istorije umjetnosti, muzeologije, književnosti, muzikologije sa prostora Crne Gore, Srbije i Italije.

U naučnom radu Istorijskog instituta Crne Gore, od njegovog osnivanja do danas, kao ustaljena forma rada prisutna je praksa obilježavanja godišnjica važnih datuma. Pored njegovanja kulture sjećanja na događaje koji su određivali tokove istorijskog razvoja Crne Gore, na taj način se, uz multidisciplinarni pristup, teži i ka dostizanju novih naučnih rezultata. Tako su, osim vraćanja u vidokrug pažnje krupnih datuma iz prošlosti unapređivani i rezultati istoriografije. 

U skladu sa tim, Istorijski institut obilježava 80-godišnjicu Trinaestojulskog ustanka, izuzetno značajnog datuma u antifašističkoj borbi crnogorskog naroda  i konstituisanja Crne Gore u federalnu jedinicu, republikanskog tipa, kao dijela druge jugoslovenske države. Ustanak u Crnoj Gori bio je najveći ustanak u okupiranoj Evropi 1941. godine.

U prilogu je program konferencije. Događaj je otvoren za medije.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.