Diskusija s piscem




Filološki fakultet UCG domaćin je pripremnog sastanka u okviru projekta „Književna obrada iskustava rata i nasilja i prevođenje književnosti sa ovim temama – Njemačka i bivša Jugoslavija u dijalogu“ od 12-14.9.2017. u Podgorici.

Pored inicijalnih projektnih aktivnosti, tokom susreta u Podgorici biće organizovano i književno veče pod nazivom "Diskusija s piscem" u srijedu, 13. septembra 2017. u 19:00 h multimedijanoj sali KIC-a. 

Članovi projektnog tima i publika imaće prilike da na pitanja o nasilju u književnosti potraže odgovore kroz diskusiju sa piscem Draganom Radulovićem čiji Auschwitz Cafe preko tema zločina dolazi do filozofskog problema mržnje i zla u čovjeku. Pisac će iz romana čitati odlomke reprezentativne kako za problematiku prikazivanja nasilja i rata u književnoj formi, tako i za prevođenje na strani jezik. U diskusiji će učestvovati i dramski pisac Vasko Raičević i čanovi Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović”. Veče će moderirati Željana Tunić, doktorand na Univerzitetu u Jeni.  

Projekat „Književna obrada iskustava rata i nasilja i prevođenje književnosti sa ovim temama – Njemačka i bivša Jugoslavija u dijalogu“o je na inicijativu katedre za slavistiku Univerziteta u Jeni  okupio katedre za germanistiku univerziteta Banje Luke, Crne Gore, Novog Sada i Osijeka.

Projekat ima za cilj da dovede u vezu i komparativno razmotri književne obrade rata i nasilja u Njemačkoj i u na prostoru bivše Jugoslavije. Centralno je pitanje o prevođenju književnosti koja tematizuje rat i nasilje: da li je posredstvom prevoda stranoj publici moguće učiniti razumljivim traumatična iskustva prvobitno prevedena u medijum jezika?Rukovodilac projekta „Njemačka i bivša Jugoslavija u dijalogu“  je prof. dr Andrea Majer-Frac iz Jene, a projekat u cjelosti finansira Njemačka akademska razmjena (DAAD).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.