Uputstvo za izradu recenzije knjige (seminarskog rada)




Recenzija knjige bi trebalo da bude bazirana na pretpostavci da čitalac nije pročitao knjigu, i stoga nužno uključuje sažetak. Za potrebe ovog rada, sumiranje glavnih ideja i sadržaja knjige ne bi trebalo preći više od polovine ukupnog teksta. U slučaju da olakšava pisanje, sumiranje sadržaja može pratiti strukturu knjige (po poglavljima). Takođe, recenzija knjige povremeno sadrži i osnovne informacije o autoru, ukoliko su relevantne za konkretnu temu.

Obavezno je da recenzija sadrži analizu i konstruktivne komentare o ključnim idejama diskutovanim u datoj knjizi, te o najvažnijim nedostacima i kvalitetu autorovih argumenata. Svaka recenzija bi trebalo da predstavlja balansiran i precizan opis sadržaja knjige potkrijepljen konkretnim primjerima, ne ličnom doživljaju i političkim ubjeđenjima studenta. Kvalitetna kritika knjige, osim već navedenog, najčešće uključuje više sljedećih elemenata:

  • Ključne ideje i ciljeve knjige
  • Ocjenu toga koliko kvalitetno su oni ostvareni u praksi
  • Autorovu poziciju
  • Ubjedljivost ponuđenih informacija/argumenata
  • Kritika ne treba biti isključivo negativna, jednako je važno istaknuti i dobre strane

Propisana dužina recenzije je od 1800 do 2200 riječi. Svako značajnije odstupanje će biti sankcionisano smanjenjem bodova.

Prilikom navođenja određene stranice u knjizi, stranu navesti u zagradi, na primjer (51). Bibliografija bi trebalo da sadrži referencu na konkretno izdanje knjige koje je korišćeno.

Radove dostaviti u elektronskoj formi na e-mail adresu: nbatricevic.fpn@gmail.com

Rok za predaju je 15. decembar u 23:59 časova. Neblagovremeno predati radovi se neće razmatrati.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.