Pravni fakultet

Biografija




Biografija

Rutović Veljko,  rođen 13.04.1974.godine u Nikšiću. Osnovnu školu i  gimnaziju završio sa odličnim uspjehom u Nikšiću. Pravni fakultet u Podgorici na Univerzitetu Crne Gore završio 1997 god. Pravosudni ispit položio 2000 god. u Podgorici, pred Komisijom Ministarstva pravde RCG. Magistrirao na poslijediplomskim studijama(krivično- pravni smjer) na Pravnom fakultetu u Beogradu, Univerziteta u Beogradu 2006 god. odbranivši magistarski rad “Krivično djelo silovanje u krivičnom pravu Crne Gore i krivičnom pravu Srbije” (mentor prof.dr. Zoran Stojanović) i stekao zvanje magistra pravnih nauka, a doktorirao  u Beogradu na Pravnom fakultetu Univerziteta “Megatrend” 2016. godine na krivično pravnom smjeru. 

Pravničko iskustvo sticao radeći kao tužilački pripravnik i stručni saradnik u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, a potom funkciju državnog tužioca vršio na svim nivoima i to kao zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, zamjenik Višeg državnog tužioca u Podgorici, Specijalni tužilac od njegovog osnivanja i od aprila 2021.godine državni tužilac u  Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, angažovan kao ekspert iz prakse na predmetu Krivično procesna klinika od 2017. godine, a od 2021 god.kao gostujuci profesor I na predmetima Procesno dokazno pravo i Obezbjedjenje dokaza. Dugogodišnji je predavač u Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u oblasti krivičnog materijalnog i krivično procesnog prava, kao i na  Policijskoj akademiji u Danilovgradu. Član je Komisije za polaganje pravosudbog ispita od 2017 godine, na predmetu Krivično materijalno pravo i Član Radne grupe za izradu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću

Učestvovao je u radu velikog broja domaćih i medjunarodnih naučnih skupova, okruglih stolova i seminara, sa priloženim referatima koji  su objavljeni u publikacijama sa tih skupova. Objavio oko dvadesetak naučnih radova u domaćim i medjunarodnim naućnim časopisima na teme organizovanog kriminala, korupcije, svjedoka saradnika, sajber kriminala, uloge državnog tužioca u pravnom sistemu Crne Gore, medjunarodne saradnje državnih tužilaca u borbi protiv organizovanog i drugih oblika prekograničnog kriminala, nasilja u porodici, zaštita djece i maloljetnika od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja u krivičnom zakonodavstvu i praksi domaćeg i Evropskog suda, silovanja i zloupotreba opojnih droga. Aktivno učestvuje u radu Evropskih tijela i organizacija koji se bave pitanjima borbe protiv organizovanog i prekograničnog kriminala, korupcije i terorizma, i  u vezi  sa tim bio predstavnik Crne Gore u Eurojust-u  a od decembra 2014 godine  i danas u Evropskoj pravosudnoj mreži, čija su sjedišta u Hagu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.