Institut – Centar izvrsnosti za istraživanja i inovacije, 01.10.2020

Usvojena „Politika za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Univerzitetu Crne Gore“X

Univerzitet Crne Gore je usvojio „Politiku za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi“ koja predstavlja još jedan iskorak ka internacionalizaciji i jačanju naučne izvrsnosti, kako u okviru same ustanove, tako i društvu i regionu. „Politika za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Univerzitetu Crne Gore“ koja je pripremljena uz tehničku podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), u okviru programa “Otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na zapadnom Balkanu”, u periodu jun-oktobar 2020. godine, je prvi takav dokument usvojen na visokoškolskim ustanovama u regionu.

Politika se naslanja na značaj istraživanja i inovacija, i upotrebu novih tehnologija za održivi razvoj u Crnoj Gori, novoj strateškoj orijentaciji zemlje ka inovacijama i razvoju zasnovanom na naučnim rezultatima, čime se Univerzitet Crne Gore pozicionira kao ključna visokoškolska institucija usmjerena ka naučnoj izvrsnosti i doprinosu prosperitetu crnogorskog društva.

Razvoj i utemeljenje rada Univerziteta Crne Gore na korišćenju različitih platformi za istraživačke i nastavne potrebe, podržava dostupnost i otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi, čime se podstiče efikasna upotreba, razmjena i maksimalna iskorišćenost istraživačke infrastrukture, intenziviranje korišćenja softvera otvorenog koda radi šire pristupačnosti i jednostavije nadogradnje, kao i povećanje vidljivosti istraživačkih i nastavnih potencijala.

Dokumenti

Broj posjeta : 26