Institut – Centar izvrsnosti za istraživanja i inovacije

JRC radionica za proširenje i integraciju: Aktivnosti angažovanja građana za nesmetan prelazak na automatizovana vozila “, 25. novembar 2021., ISPRA, Italija
JRC radionica za proširenje i integraciju: Aktivnosti angažovanja građana za nesmetan prelazak na automatizovana vozila “, 25. novembar 2021., ISPRA, Italija

Image

Povezana i automatizovana vozila (Connected and Automated Vehicle-CAV) će igrati važnu ulogu u postizanju cilja prelaska na automatizovana vozila. Zaista se očekuje da će CAV vozila biti sigurnija i energetski efikasnija od postojećih konvencionalnih vozila i da će povećati kapacitet putne mreže. Međutim, efekat uvođenja novih tehnologija i rješenja u transportni sistem zavisi od mnoštva faktora, zbog njegove suštinske složenosti.

Iako će CAV-ovi na kraju postati stvarnost na putevima, njihov uspjeh i stope plasmana na tržište uglavnom će zavisiti od javnog mnjenja. Usmjeravanje očekivanja i zabrinutosti je ključno za podsticanje bržeg i konačnog usvajanja ovih tehnologija. Stoga, aktivnosti na angažovanju građana i procesi ko(zajedničkog)-stvaranja se sve više sprovode kako bi se podigla svijest građana, povećalo njihovo prihvatanje novih rješenja i ubrzao način na koji prilagođavaju njihove navike mobilnosti.

Zajednički istraživački centar (Joint Research Center – JRC) organizuje radionicu o ko(zajedničkom)-stvaranju da bi sa učesnicima iz zemalja u procesu evropskog proširenja i integracije (E&I) razgovaralo o mogućim očekivanjima i zabrinutostima u vezi sa povezanom i automatizovanom mobilnošću.

Podrška renomiranih naučnih stručnjaka iz ove oblasti doprinijeće bogatijem sadržaju diskusije. Radionica će se održati u JRC-iju u Ispra, u Italiji. U slučaju da će putovanja i dalje biti ogranićena ili onemogućena zbog pandemije Covid-19, biće organizovan virtuelni ili hibridni događaj.

 Ciljevi

  • Informisati učesnike o rezultatima postignutim poslednjih godina  o aktivnostima angažovanja i učešća građana koje je organizovao i sproveo JRC
  • Predstaviti platformu autonomnog samovozećeg vozila (prototip)
  • Promovisati razmjenu znanja kroz otvorene diskusije i prezentacije

Ciljna grupa

JRC poziva istraživače i praktičare iz oblasti transporta da uzmuučešće na ovoj radionici, ali i ostale koji nemaju direktnu vezu sa oblast transporta. Potencijalni učesnici bi mogli doći iz oblasti vezane za automobilsku industriju do energetike, uključujući uposlene, menadžere, kao i predstavnike iz akademske zajednice, industrije, nevladinih organizacija, ministarstava i građana iz E&I (proširenje i integracije) zemalja.

Broj mjesta je ograničen na najviše 20 učesnika.

Više informacija i program

Radionica za proširenje i integraciju: Aktivnosti angažovanja građana za nesmetan prelazak na automatizovana vozila“

Apliciranje i kontakt

Pozivaju se zainteresovane osobe da pošalju CV i prateće pismo zainteresovanosti na e-mail adresu: JRC-SMART-MOBILITY@ec.europa.eu

Rok za apliciranje je: 31. august, 2021. godine

Link: https://ec.europa.eu/jrc/en/event/workshop/citizen-engagement-activities-smooth-transition-automated-vehicles

 

E&I zemlje: Treće zemlje pridružene Horizontu Evropa: Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Farska ostrva, Gruzija, Island, Izrael, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Maroko, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Tunis, Turska, Ukrajina, Velika Britanija.

Broj posjeta : 82