Na Pomorskom fakultetu Kotor 26 odlaznih i 22 dolazne studentske mobilnosti od početka realizacije Erasmus programa




Na Pomorskom fakultetu Kotor 26 odlaznih i 22 dolazne studentske mobilnosti od početka realizacije Erasmus programa

Jedan od vidova međunarodne saradnje Pomorskog fakulteta Kotor jeste ERASMUS + program mobilnosti Evropske unije koji je namijenjen povezivanju i saradnji u oblasti obrazovanja, kazala je gostujući u emisiji “Svijet nauke” koordinatorka za međunarodnu saradnju Pomorskog fakulteta Kotor i predmetni nastavnik iz oblasti Marketinga u pomorstvu doc. dr Senka Šekularac Ivošević.

Kako navodi, u proteklom periodu potpisan je značajan broj ugovora sa pomorskim obrazovnim ustanovama širom Evrope, od kojih se njih 13 intenzivno realizuje. Od početka realizacije Erasmus + programa mobilnosti ostvareno je ukupno 26 odlaznih i 22 dolazne studentske mobilnosti, što Pomorski fakultet Kotor čini jednom od najaktivnijih univerzitetskih jedinica kada je u pitanju ovaj program.

,,Ovim ugovorima se našem akademskom osoblju omogućava izvođenje nastave, neakademskom osoblju stručno usavršavanje, a studentima na svim nivoima studija se omogućava višemjesečna mobilnost u svrhe studiranja u regionu i inostranstvu. Fakultet odgovorno unaprjeđuje studijske planove i programe, kao i praktičnu nastavu, upravo usklađujući se sa standardima i praksama koje partnerske institucije implementiraju. Fakultet ima viziju da bude pozicioniran kao pouzdan partner ovog programa mobilnosti, te kontinuirano stremi potpisivanju novih bilateralnih ugovora i blagovremeno vodi računa o dinamici realizacije postojećih”- kaže Šekularac Ivošević.

Pomorski fakultet Kotor je počeo sa realizacijom Erasmus + programa studentske  mobilnosti 2014. godine.

,,Nedavno je potpisan ugovor sa Univerzitetom Oradea iz Rumunije, Univerzitetom u Ljubljani iz Slovenije, dok su produženi ugovori sa Pomorskom akademijom iz Litvanije i Obuda Univerzitetom iz Mađarske. Takođe, nedavno su realizovane prve mobilnosti nastavnog kadra i studenata na Univerzitetu u Kragujevcu/Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, kao i na Univerzitetu Politehnika iz Temišvara. Naši tradicionalni partneri sa kojim Fakultet od samog početka, čak i tokom perioda pandemije COVID-19, sarađuje na osnovama mobilnosti su: Pomorski odjel Univerziteta u Dubrovniku, Pomorska akademija “Mircea Cel Batran” iz Rumunije, Pomorski fakultet Univerziteta u Splitu, Univerzitet Aegean iz Grčke, Pomorske akademije iz Litvanije (Klaipeda) i Letonije (Riga, Lijepaja)”- dodaje Šekluarac Ivošević.

Kako dalje pojašnjava, trenutno je troje studenata Pomorskog fakulteta na razmjeni na Pomorskom fakultetu Univerziteta u Splitu sa osnovnih i master studija.

,,Imamo i tri dolazne studentske mobilosti- dvije studentkinje sa Pomorske akademije iz Rumunije „Mircea Cel Batran“  i jednog studenta sa Pomorskog odjela Univerziteta u Dubrovniku. Bitno je napomenuti da je u zimskom semestru ove 2021/22 studijske godine uspješno realizovano osam odlaznih i četiri dolazne studenstke mobilnosti”- istakla je.

Na naše pitanje kavi su utisci studenata, ona odgovara da studenti uvijek imaju pozitivna iskustva “sa studentskih mobilnosti”, pa se čak odluče da ponove to iskustvo na nekoj drugoj partnerskoj instituciji.

,,Razmjena znanja, iskustava i upoređenje obrazovne prakse generalno pomaže da se unaprijedi kvalitet obrazovanja u skladu sa evropskim standardima visokog obrazovanja iz oblasti pomorstva. Studenti kroz program Erasmus + mobilnosti imaju priliku da dožive jednu unaprijeđenu dimenziju studentskog života u pogledu mogućnosti da steknu stručna i teorijska znanja na renomiranim viskoobrazovnim institucijama u inostranstvu, usavrše znanje stranog jezika, podignu svijest o kulturološkim razlikama, osamostale se, posjete razne gradove, steknu nova prijateljstva i nezaboravne uspomene”- kazala je Šekularac Ivošević.

Kako ističe, naučno-istraživačkom radu i prepoznatljivosti Pomorskog fakulteta Kotor umnogome doprinose nacionalni, bilateralni i međunarodni projekti, u kojima Fakultet ima partnersku ili ulogu nosioca projekta.

,,Benefiti koje donose projekti su višestruki. Oni povezuju nauku i struku, omogućavaju nastavnom osoblju razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz drugih država, što je neophodno za kontinuitet naučnih istraživanja. Takođe, putem vrijednih projekata modernizuju se nastavni procesi i infrastrukturni kapaciteti Fakulteta, ali i društvene zajednice u kojoj Fakultet djeluje”- istakla je.

Ona je podsjetila da je u toku realizaciju projekta NAUTICA CBC se bavi zajedničkim stvarnim potrebama i izazovima za unaprijeđenje ponude nautičkog turizma u gradovima Stari Grad na ostrvu Hvar i Kotor.

,,Vodeći partner projekta NAUTICA CBC je Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji će zajedno sa partnerima Pomorskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije i Turističkom organizacijom Kotor tokom 23 mjeseca, od 01. marta 2021. godine do 31. januara 2023. godine sprovoditi niz aktivnosti. Projekat NAUTICA CBC je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a ukupna vrijednost projekta iznosi 628.712,28 €. Projektne aktivnosti uključuju: istraživanje percepcije i očekivanja nautičkih turista, stvaranje zajedničkih novih turističkih proizvoda za unapređenje turističke ponude i njihovu zajedničku promociju. Tokom implementacije projekta će se razviti inovativna aplikacija za mobilne uređaje „NAUTICA CBC“ koja će biti javno dostupna za IOS I Android platforme. Takođe, održaće se edukacija/osposobljavanje i razmjena najbolje prakse za 60 učesnika iz Crne Gore i Hrvatske iz područja upravljanja kvalitetom u nautičkom turizmu, a u okviru dva modula: 1) Sigurnost i bezbjednost,  i 2) Marketing menadžment destinacije.  Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore odgovoran je za pripremu nastavnih materijala za dva spomenuta modula i razmjenu najbolje prakse o osiguranju kvaliteta u nautičkom turizmu, i to realizacijom edukacija i obuka uz organizaciju događaja NAUTICA CBC Promo Tour u Kotoru 2022. Godine”- podsjeća Šekularac Ivošević.

Ona je ovom prilikom najavila i ciklus edukacija koje će se realizovati 20. i 21. aprila u hotelu Cattaro, a koji će biti namijenjen studentima sa Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Pomorskog fakulteta Kotor.

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Privatna arhiva

Tekst preuzet sa Radia Kotor: https://radiokotor.info/clanak/drustvo/%C5%A0ekularac-ivo%C5%A0evi%C4%86:-na-pomorskom-fakultetu-26-odlaznih-i-22-dolazne-studentske-mobilnosti-od-po%C4%8Cetka-realizacije-erasmus-programa/0 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.