PREDAVANJA – 14. NEDJELJA NASTAVE




 

 

Poštovane kolege i koleginice, 

Nastavno gradivo predviđeno za petak 15. maj 2020. godine obuhvata izučavanje leksikologije, sastava leksike i frazeologizama.

Leksikologija je dio nauke o jeziku koji proučava riječi, a riječ je utvrđeni glasovni skup, odnosno najmanje jedan glas, koji ima značenje i sintaksičku službu. Za razliku od rečenice koja je osnovna jedinica komunikacije, riječ je osnovna jedinica imenovanja stvari, radnji, pojava, tj. pojmova uopšte. Da bi takav glasovni skup glasova bio riječ, potrebno je da ima glasovno (fonetsko) obličje, da nema više od jednog akcenta, da ima značenje i da ima fintaksičku funkciju.

Leksika (= sve riječi) crnogorskog književnog jezika proučava se u leksikologiji sa aspekta individualnih značenja riječi i sa aspekta sastava leksike i sfera upotrebe riječi.

U okviru prve nastavne jedinice (Leksikologija), važno je da obratite pažnju na pojedinačno (individualno) značenje riječi, na motivisane i nemotivisane riječi, na polisemiju, homonimiju, sinonimiju i antonimiju, na metaforska i metonimijska značenja riječi.

Druga nastavna jedinica (Sastav leksike) sadrži informacije o sastavu leksike crnogorskog književnog jezika, o domaćim i pozajmljenim riječima, odnosno informacije o leksici crnogorskog jezika s obirom na sferu upotrebe.

Treća nastavna jedinica (Frazeologizmi) podrazumijeva proširivanje znanja o frazeologizmima, tj. o ustaljenim jezičkim jedinicama sastavljenim od najmanje dvije riječi koje imaju jedinstveno značenje.

 

Srdačno,

Zorica Radulović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.