Osnovne informacije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Naučnoistraživačka djelatnost, pored edukativne, predstavlja jednu od vodećih djelatnosti Medicinskog fakulteta, u značajnoj mjeri doprinoseći prepoznavanju kvaliteta rada fakuteta i univerziteta na međunarodnom nivou. Jačanje konkurentnosti naučnoistraživačkog rada jedan je od strateških ciljeva Medicinskog fakulteta (Strategija razvoja MF, 2019-2024), u skladu sa kojim je 2016. godine na fakultetu oformljen Centar za naučnoistraživački rad (CNIR). Kao podorganizaciona jedinica koja za cilj ima poboljšanje infrastrukture, jačanje istraživačkih kapaciteta i povećanje ulaganja neophodnih za izvođenje konkurentnih i savremenih istraživanja u oblasti biomedicine, CNIR integriše prethodno nezavisne pretkliničke istraživačke grupe u cilju racionalizacije resursa, poboljšanja kompetitivnosti i konkurentnosti na nacionalnom, Evropskom i globalnom nivou.

naučnom fokusu Centra je usvajanje integrativnog pristupa za istraživanja molekularne osnove i terapijskih modaliteta različitih bolesti, od kancera do razvojnih defekata, rijetkih genomskih i neurodegenerativnih oboljenja.

U okviru Centra je tokom 2018 – 2020. godine oformljena laboratorija za molekularnu medicinu, u kojoj se sprovode istraživanja u okviru aktuelnih naučnih projekata Fakulteta, kao i obuka studenata doktorskih studija. U 2022. godini osnovane su i laboratorija za ćelijske kulture i laboratorija za spektrofotometriju i polarografiju proteina, čijim će se radom značajno obogatiti mogućnosti i proširiti polje djelovanja naših naučnika. Istraživači Medicinskog fakulteta sada su u mogućnosti da samostalno izvode konkurentna istraživanja iz različitih oblasti medicine, korišćenjem modernih molekularno bioloških i biohemijskih tehnika i metoda, od kojih izdvajamo:

  1. Izolovanje DNK i RNK iz bioloških uzoraka (plazme, seruma, FFPE tkiva, salive i sl.) i njihova kvantifikacija pomoću fluorimetrije;
  2. PCR;
  3. RT-PCR;
  4. post-PCR analize (agarozna elektroforeza i vizualizacija gelova);
  5. Kulture ćelija (ćelijska proliferacija, testovi citotoksičnosti, testovi klonalnosti, i sl.);
  6. Spektrofotometrijska mjerenja (UV-VIS), uključujući kinetiku reakcija;
  7. Polarografska mjerenja (mjerenja potrošnje kiseonika).

Navedene metode koriste se u različitim oblastima biomedicine i na raspolaganju su akademskom i naučnom osoblju, kao i studentima doktorskih i master studija Univerziteta Crne Gore. Značaj razvoja navedene istraživačke infrastrukture u okviru Medicinskog fakulteta posebno se ogleda i u unapređenju naučnih aktivnosti studenata doktorskih studija i stvaranju mogućnosti za njihovo veće i značajnije uključivanje u rad na naučnim projektima.

Prepoznajući značaj i uticaj biomedicine na savremenu nauku, Medicinski fakultet će nastaviti da ulaže u razvoj kako infrastrukturnih, tako i kadrovskih kapaciteta u oblasti naučnoistraživačke djelatnosti, i u tom smislu CNIR Medicinskog fakulteta blisko sarađuje sa novoformiranim Institutom za napredne studije Univerziteta Crne Gore i njegovim Centrom za biomedicinu, u cilju povećanja izvrsnosti rezultata istraživačkog rada, vidljivosti i konkurentnosti naše nauke u Evropskom istraživačkom prostoru.

Rukovodilac CNIR

Prof. dr Olivera Miljanović

profesor pedijatrije, kliničke genetike i biomedicine i bioetike

Univerzitet Crne Gore, Medicinski fakultet

Kruševac bb, 81000 Podgorica, Crna Gora

e-mail: oliveram@ucg.ac.me

 

Šef laboratorije za molekularnu medicinu

Dr Maša Ždralević

Naučni saradnik

Univerzitet Crne Gore, Institut za napredne studije

Centar za biomedicinu

Cetinjska 2, 81000 Podgorica, Crna Gora

masaz@ucg.ac.me

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.