Gostujuće predavanje prof. Onur Mutlu-a sa Univerziteta ETH u Cirihu i Karnegi Melon Univerziteta iz SAD




Gostujuće predavanje prof. Onur Mutlu-a sa Univerziteta ETH u Cirihu i Karnegi Melon Univerziteta iz SAD

Prof. Onur Mutlu, istaknuti profesor na Karnegi Melon (USA) i ETH Cirih (CH) Univerzitetima, prvi  najcitiraniji naučnik za oblast memorijskih sistema, i treći najcitiraniji naučnik za oblast genomske analize (Google Scholar), održaće seriju predavanja na Univerzitetu Crne Gore. Samo u 2022. godini rezultati njegovih istraživanja zavrijedili su preko 6300 Google Scholar citata.

U petak, 9. juna, u 16h, u amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore održaće predavanje na temu: „Analysis of genomic variations – applications in pathologies“.

Apstrakt

Analiza genoma je u osnovi mnogih naučnih i medicinskih otkrića, kao i ključni stub personalizovane medicine. Svaka analiza genoma u osnovi počinje rekonstrukcijom genoma iz njegovih sekvenciranih fragmenata. Ovaj proces se naziva mapiranje očitanja. Jedan od ključnih ciljeva mapiranja očitanja je pronalazak varijacija između sekvenciranog i referentnog(ih) genoma, kao i tolerancija grešaka unešenih procesom sekvenciranja genoma. Mapiranje očitanja je trenutno glavno usko grlo u čitavom procesu analize genoma jer su najsavremenije tehnologije sekvenciranja genoma u stanju da sekvenciraju genom mnogo brže od računarskih tehnika koje se koriste za rekonstrukciju genoma. Nove tehnologije sekvenciranja, kao što je sekvenciranje tehnologijom nanopora, uveliko pogoršavaju ovaj problem dok istovremeno čine sekvenciranje genoma mnogo pristupačnijim.

Na ovom predavanju prof. Mutlu govoriće o aktuelnom procesu značajnog poboljšanja performansi analize genoma (sa fokusom na mapiranje očitanja i dalje). Biće demonstrirano da su značajna poboljšanja moguća i u algoritamskim i hardverskim pristupima, kao i njihovoj kombinaciji. Nagovijestiće se budući izazovi koje donose veoma jeftine nove tehnologije sekvenciranja i njihova potencijalna upotreba u javnom zdravstvu, nauci i medicini.

 

Onur Mutlu (http://people.inf.ethz.ch/omutlu/) je profesor Kompjuterskih nauka na ETH u Cirihu, kao i na Carnegie Mellon Univerzitetu, gdje je imao Strecker Early Career Professorship.  Oblasti njegove istraživačke aktivnosti su: kompjuterska arhitektura, sistemi, bezbjednost hardvera i bioinformatika. Njegov tim, sa saradnicima, izumio je veliki broj tehnika koje su imale uticaj na industriju i koje se koriste u komercijalnim mikroprocesorima i memorijskim i uređajima za skladištenje podataka. Doktorirao je iz oblasti Elektronskog i kompjuterskog inženjerstva na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu, dok je BSc iz oblasti Kompjuterskog inženjerstva i psihologije završio na Univerzitetu u Mičigenu, Ann Arbor. Osnovao je svoju grupu iz oblasti Kompjuterske arhitekture u okviru Microsoft Research kompanije (2006-2009), i bio na raznim pozicijama u okviru proizvodnih i istraživačkih odsjeka u okviru kompanija Intel Corporation, Advanced Micro Devices, VMware i Google.  Dobitnik je velikog broja nagrada, od kojih se izdvajaju: Huawei OlympusMons nagrada za istraživanje Sistema za skladištenje, Google Security and Privacy istraživačka nagrada, Intel Outstanding Researcher nagrada, IEEE High Performance Computer Architecture Test of Time nagrada, NVMW Persistent Impact nagrada, the IEEE Computer Society Edward J. McCluskey Technical Achievement nagrada, ACM SIGARCH Maurice Wilkes nagrada, inauguralna IEEE Computer Society Young Computer Architect nagrada, inauguralna Intel Early Career Faculty nagrada, US National Science Foundation CAREER nagrada, Carnegie Mellon University Ladd Research nagrada, kao i nagrade za akademsko partnerstvo od strane raznih kompanija.

Prof. Mutlu je ACM Fellow "za doprinos istraživanjima iz oblasti kompjuterske arhitekture, posebno u memorijskim sistemima”, IEEE Fellow za “doprinos istraživanjima i praksi iz oblasti kompjuterske arhitekture”, kao i član Evropske Akademije (Academia Europea). Njegova predavanja i materijali iz oblasti kompjuterske arhitekture i digitalnog logičkog dizajna slobodno su dostupna na YouTube kanalu (https://www.youtube.com/OnurMutluLectures). Takođe, veliki broj softvera i hardvera njegove istraživačke grupe slobodno su dostupni online (https://Safari.ethz.ch/).
Za više informacija, možete posjetiti njegovu web stranicu: https://people.inf.ethz.ch/omutlu/), dok
CV prof. Mutlu-a možete naći na sledećoj adresi: https://people.inf.ethz.ch/omutlu/doc/onur_cv.pdf.

Mole se svi zainteresovani da svoje prisustvo predavanju potvrde slanjem mejla na sledeću adresu: masaz@ucg.ac.me.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.