Forma i uputstva za izradu drugog zadatka




U pridruženom fajlu se nalazi forma i dodatna uputstva za izradu drugog rada.

Dat je i primjer kako formulisati kratak opis istraživanog područja, metodologiju rada i prikazati rezultate. 

Vezano za stavku "taksonomsi markeri", u sklopu liste markera navedite odlike i roda i same vrste. 

Primjer dat u formularu se odnosi na bijelu radu, vrstu iz porodice glavočika i potporodice Tubuliflorae. Pripadnost potporodici je stavljena kao prvi važni takosnomski marker. Kod svih glavočika koje ćete imati u radu, niz taksonomskim markera započnite upravo sa pripadnosti potporodici. Tokom određivanja, rodova i vrsta bilježite važne morfološke osobine koje ključ navodi, jer su upravo one taksonomski markeri koje trebate pridružiti dotičnoj biljci. 

Vrste nekih porodica se trebaju skupiti u fazi punog plodonošenja, jer je plod neophodan za indentifikaciju, kao recimo Brassicaceae- krstašice i Apiaceae/Umbellirefae- štitonose. 

Pošto su orhideje zakonom zaštićene vrste, njihovo sakupljanje za herbarsku zbirku nije dozvoljeno, ali fotografisanje jeste, tako da ipak mogu biti uvrštene u rad. 

U identifikaciji vrsta je dozvoljeno koristiti različite ključeve, a ne samo Malu floru Hrvatske. Ilustrovani ključevi su preporučljivi, međutim oni ne nude informacije o taksonomskim marekirima, tako da je upotreba tekstualnih ključeva ipak neophodna. Sve upotrebljene ključeve obavezno pomenuti u tekstu i u popisu referenci.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.