Muzička akademija

Biografija




Biografija

Bogdan Asanović je rođen 1988. godine u Podgorici, gdje je sa četiri godine počeo da uči violončelo u muzičkoj skoli “Andre Navarra”. Među brojnim nagradama koje je osvajao na takmičenjima su: prva mjesta na republičkim takmičenjima (solo, kamerna i orkestar),  Saveznim takmičenjima (solo) i dva puta drugo mjesto na Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” (solo). Prvi solistički nastup imao je sa crnogorskim Simfonijskim orkestrom izvodeći Vivaldijev koncert u e-molu pod dirigentskom palicom Radovana Papovića. U martu 2006. godine Asanović je, kao član orkestra SMŠ “Andre Navarra” i kao solista imao zapažen nastup u Beču, Austrija. Nakon završetka trećeg razreda Gimnazije “Slobodan Škerović” i Srednje muzičke škole “Andre Navarra”, Asanović je kao član International Student Exchange programa sa odličnim uspjehom maturirao u Centennial High School, Frenklin, Tennessee, SAD 2007.god. Te godine imao je uspješne solo nastupe u Frenklinu i kao vođa violončelo sekcije Williamson County Youth Orchestra. Tokom te iste godine, uspješno je položio prijemni ispit na pet različitih Akademija i ponuđena mu je stipendija na svih pet Akademija.

( Louisiana State University, University of Tennessee Knoxville, Middle Tennessee State University, Georgia State University and University of Central Oklahoma).

Bogdan Asanović je diplomirao u klasi njemačke violončelistkinje Tess Remy-Schumacher na Univerzitetu Centralna Oklahoma (UCO).  Tokom prve godine studija u Oklahomi, imao je i svoj prvi solistički koncert u SAD-u gdje je nastupio sa Kamernim orkestrom Univerziteta. Te iste godine, osvojio je i UCO Concerto Competition (jedini brucoš ikada da osvoji to priznanje), gdje je kao nagradu dobio priliku da izvede Hajdn Koncert za violončelo u C-duru sa UCO simfonijskim orkestrom na završnom koncertu Akademije.

Sledeće godine, osvojio je 1. mjesto na takmičenju u konkurenciji svih gudača u državi Oklahoma kao i 2. mjesto na  takmičenju u konkurenciji svih gudača na Regionalnom takmičenju SAD-a.

Tokom četvrte godine studija Asanović je postavljen kao asistent profesoru violončela za školsku 2011/12. Tokom studija, aktivno je učestvovao u UCO Outreach programu u sklopu kojeg je svake nedjelje posjećivao lokalne osnovne i srednje škole gdje je držao časove violončela i pomagao profesorima u nastavi.

Nakon što je diplomirao  na Akademiji u Oklahomi u maju 2012. godine, u avgustu iste godine, Asanović je primljen na poziciju Asistenta na Texas Tech University – odsjek violončelo – gdje uz punu stipendiju započinje magistarske studije u klasi profesora Jeffrey Lastrapes-a.  Tokom boravka u Teksasu bio je član Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra Lubeka gdje kao član kvarteta imao preko 20 nastupa u zapadnom Teksasu. Takođe, bio je član Simfonijskog orkestra Lubeka gdje je imao priliku da nastupa sa eminentnim muzičarima iz SAD-a i ostatka svijeta. Nakon završenih magistarskih studija na Texas Tech University, po preporuci Nastavničkog vijeća akademije, postao je član Pi Kappa Lambda –počasnog društva najuspješnih studenata muzičkih akademija Amerike.

Tokom studija u SAD –u uspješno je nastupao pod vođstvom poznatih dirigenata kao sto su Pavel Balef, David Choi, Andrew George, David Becker, Richard Rosenberg. Asanović je nastupao i u master klasama sa svjetski poznatim violončelistima kao što su Steven Isserlis, Tilmann Wick, Peter Stumpf, Alexander Rudin i Julie Albers. Snimao je za izdavačke kuće Xolo music (Njemačka) i Equilibrium (SAD) izvodeći eminentne američke kompozitore Michael Daugherty i Dr. Sam Magrill.

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.